O γαμπρός του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, Βαλεντίν Γιουμάσεφ, τον Απρίλιο παραιτήθηκε από τη θέση του άμισθου συμβούλου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο δύο πηγές από το περιβάλλον του συμβούλου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν σχολίασε άμεσα το γεγονός έπειτα από αίτημα του άνωθων πρακτορείου, αλλά και ο ίδιος ο Γιουμάσεφ απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την είδηση.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Προεδρικού Κέντρου, Μπόρις Γέλτσιν (ιδρύματος στο οποίο ο Γιουμάσεφ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου), Λουντμίλα Τέλεν, μίλησε στο Reuters και ανέφερε ότι από τον Απρίλιο ο Γιουμάσεφ έχει αφήσει την εν λόγω θέση, ενώ ερωτώμενη για τους λόγους της παραίτησής του είπε πως «ήταν δική του πρωτοβουλία».Υπό τον όρο της ανωνυμίας μίλησε και δεύτερο άτομο γι’αυτήν την υπόθεση όπου και επιβεβαίωσε το γεγονός της -σχεδόν πλέον- εδώ και δύο μήνες παραίτησης του άνδρα.

Επί των ημερών του Μπόρις Γέλτσιν στο Κρεμλίνο (1991-1999), ο Γιουμάσεφ είχε ρόλο συμβούλου και μετέπειτα επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης. Είναι παντρεμένος με την κόρη του Γέλτσιν, Τατιάνα.

Αν και δεν φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων ως σύμβουλος του Πούτιν, αντιπροσώπευε έναν από τους λιγοστούς «συνδετικούς κρίκους» μεταξύ των δύο προέδρων της Ρωσίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα έκανε άνοιγμα προς τη Δύση, τουλάχιστον μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία.