Συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος, επαναφέροντας την Αγία Σοφία στο επίκεντρο των προκλήσεων. Αναφερόμενος δε στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και άρα δεν θα παραστεί ο ίδιος. 

Ακόμη ο Ερντογάν τοποθετήθηκε και για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν έχει λάβει σαφείς προτάσεις που να ικανοποιούν την ανησυχία του για ζητήματα ασφαλείας. 

«Κλείσαμε την πληγή»

«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα έπειτα από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανερχόμενη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με σειρά αναρτήσεών του αναφέρθηκε στο ζήτημα, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για «επεκτατικές βλέψεις», με αφορμή ανάρτηση του Νίκου Δένδια για την επέτειο της Άλωσης στην Κωνσταντινούπολης.

«Το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1500, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, και μετατράπηκαν σε κινηματογράφους, εκθεσιακούς χώρους, σε καταλύματα και αποθήκες, είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και με υποκρισία» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

«Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με ωμές ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη» πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Τέλος ο διάλογος με την Ελλάδα, μέχρι να διορθώσει τα λάθη της»

Παράλληλα ενισχύοντας τη στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες και ιδίως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ο Ερντογάν στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, κατηγορώντας την ελληνική ηγεσία για τις πρόσφατες εξελίξεις. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε εκ νέου ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα πραγματοποιούν πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, και κάλεσε την ελληνική ηγεσία να «είναι ειλικρινής» όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα έως ότου η Αθήνα διορθώσει τα λάθη της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και άρα δεν θα παραστεί ο ίδιος στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι χθες έδωσε εντολή στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διακοπεί η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας. Επιπρόσθετα επανέλαβε ότι κακώς το ΝΑΤΟ επίτρεψε την επιστροφή της Ελλάδας στους κόλπους του, ενώ όσον αφορά τα F35 και την συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είπε: «Η Ελλάδα κάνει επίδειξη με αεροπλάνα. Δεν έχετε μάθει τίποτα από την Ιστορία;»

Έκοψε επίσης κάθε γέφυρα με την χώρα μας λέγοντας ότι «δεν θα επαναληφθούν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά αν δεν ενεργήσει σοβαρά και ειλικρινά».

«Δεν έχουμε λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις από Φινλανδία - Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει σαφείς προτάσεις που να ικανοποιούν την ανησυχία του για ζητήματα ασφαλείας. «Πώς μπορεί η Τουρκία να εγκρίνει τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν οι συνεργάτες των τρομοκρατών κυκλοφορούν ελεύθεροι και πραγματοποιούν διαδηλώσεις εκεί;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.