Σε ευθεία καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποδεχθεί την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές και φαίνονται ως αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Ο καγκελάριος θεωρεί, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, πως είναι αναγκαίο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να στέκονται μαζί και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους».

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην επίλυση των ανοικτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω του μεταξύ τους διαλόγου και στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Σολτς.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως ως Γερμανία «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».