Μίλησε για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή της από την εξουσία η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε επί της στάσης αλληλεγγύης της χώρας της στην Ουκρανία, δίχως όμως να απαντήσει στις επικρίσεις για το ότι υπήρξε πολύ συγκαταβατική με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αφορμή για την ομιλία της υπήρξε η εκδήλωση για την αποχώρηση του Ράινερ Χόφμαν από την Συνομοσπονδία των Συνδικάτων της Γερμανίας και την ανάληψη της προεδρίας από την Γιασμίν Φαχίνι, πρώην βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κόρη ενός Ιρανού μετανάστη και πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το πόστο.

«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ την βίαιη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την οποία η Ρωσία είναι ένοχη», είπε, σε ένα κοινό 200 ατόμων. «Η αλληλεγγύη μου στρέφεται στην Ουκρανία, η οποία δέχτηκε επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία», πρόσθεσε. Η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε «τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας» και δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης, της ευρωπαϊκής ένωσης και των ΗΠΑ για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Τα γεγονότα μας θυμίζουν ότι η ειρήνη και η ελευθερία δεν είναι αυτονόητες», είπε, τονίζοντας το «πόσο υπέροχη ιδέα είναι η Ευρώπη ως μια κοινότητα που βασίζεται σε αξίες και στην υπεράσπιση της ειρήνης».

Ωστόσο σε καμία στιγμή της ομιλίας της η κυρία Μέρκελ δεν φάνηκε πρόθυμη να κάνει την αυτοκριτική της. Παρότι την κατηγορούν, ακόμη και μέσα στο ίδιο της το κόμμα, ότι υπήρξε πολύ φιλική προς το καθεστώς της Μόσχας στα 16 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία καθώς και για το γεγονός ότι στήριξε με νύχια και με δόντια τον αγωγό Nord Stream 2, κάνοντας τη Γερμανία να εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τη Ρωσία, η κυρία Μέρκελ δεν απάντησε στους επικριτές της.