Διέξοδος φαίνεται να λαμβάνει το θρίλερ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιράν σχετικά αρχικά με την κατάσχεση του πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές της νότιας Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα με την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα. Η εν λόγω διέξοδος ακολουθεί τη δικαστική οδό.

Χθες, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης. Αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, δυνάμει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου, που το «Lana» μετέφερε στις δεξαμενές του.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και μολονότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουνίου, η διαδικασία για προφανείς λόγους επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες στη Χαλκίδα.

Δεκτές οι αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς

Σύμφωνα με τον ιστότοπο kathimerini.gr, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου.
Με βάση αυτή την απόφαση, το φορτίο του πετρελαίου που έχει μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».
Μετά από αυτή την εξέλιξη, θεωρείται πιθανό η ένταση μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης να αποκλιμακωθεί.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters έγραψε πως «Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει σε οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να κατάσχουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Το Ιράν είχε επίσης ασκήσει έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, δήλωσε μια νομική πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», δήλωσε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή (η απόφαση του εφετείου)».