Τον χαρακτηρισμό νέο «PKK» έδωσε στην Ελλάδα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Σοσκούν Μπασμπούγκ, υποστηρίζοντας προκλητικά πως η χώρα μας χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ, για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί στη Συρία.

Ακόμα, χαρακτήρισε νέο «Ζελένσκι» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκπομπή TVNET, ο Μπασμπούγκ έκανε λόγο για «παιχνίδι» που παίζουν οι ΗΠΑ στη Συρία, μέσω Ελλάδας, προκειμένου να «βάλουν μυαλό» στην Άγκυρα, που ετοιμάζει νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

«Ο Μητσοτάκης είναι ο νέος Ζελένσκι, η Ελλάδα είναι το νέο «PKK». Ξεκινάμε μια νέα επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Ακριβώς στην καρδιά της επιχείρησης, η Ελλάδα θα πει : «Αυξάνω τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Μην έχετε καμία αμφιβολία», επισήμανε o Μπασμπούγκ.

Ο αναλυτής υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τη νέα επιχείρηση που ετοιμάζει η Τουρκία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, γι΄αυτό και ενδεχομένως «χρησιμοποιήσουν» την Ελλάδα, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι το «PKK», το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, από το 1984 έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος, με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Από την Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση» και το καταπολεμά συστηματικά, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει καταφέρει να διαλύσει τη δομή και τις δυνάμεις του.