To δείπνο που επρόκειτο να παραθέσει στον βασιλιά της Σουηδίας σε νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας της Φινλανδίας αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας, λίγες ώρες έπειτα από αινιγματική δήλωση του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με το ότι ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να ανακτήσει τα κλεμμένα εδάφη της.

Ειδικότερα, σε ομιλία που πραγματοποίησε σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα ο Πούτιν ανέφερε ότι «στη διάρκεια του πολέμου με τη Σουηδία ο Μέγας Πέτρος δεν κατέκτησε τίποτε, ανακατέλαβε αυτά που πάντα μας ανήκαν αν και όλη η Ευρώπη θεωρούσαν ότι ήταν σουηδικά. Φαίνεται ότι είναι τώρα η σειρά μας να ανακτήσουμε τα εδάφη μας», πρόσθεσε χαμογελώντας με νόημα σε μια δήλωση που εκλαμβάνεται ως συγκεκαλυμμένη απειλή προς τις τρεις χώρες της Βαλτικής και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Έπειτα από λίγες ώρες, ο Σάουλι Νιινίστο, πρόεδρος της Φινλανδίας μετά της συζύγου του, Τζένι Χαούκιο, επέστρεψαν με ελικόπτερο στο Ελσίνκι από το φινλανδικό νησιωτικό σύμπλεγμα Ώλαντ, που βρίσκεται στον Βοθνιακό Κόλπο και γιόρταζε τα εκατό χρόνια του καθεστώτος αποστρατιωτικοποιημένης αυτονομίας. Το προεδρικό ζεύγος επρόκειτο να παραθέσει δείπνο στον βασιλιά Κάρολο Γουσταύο ΙΣΤ΄και τη βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, το οποίο όμως ακυρώθηκε. Το βασιλικό ζεύγος παρέστη στην έναρξη των εκδηλώσεων αλλά αναχώρησε πριν τη λήξη τους, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα Expressen.

Τα τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ρωσικές φρεγάτες, αποβατικά σκάφη και κορβέτες είχαν ξεκινήσει ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα ανοικτά του ρωσικού θυλάκου του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας κι η παρουσία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής κοντά στα νησιά, όπου βρίσκονταν οι αρχηγοί κρατών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ίσως ήταν αυτή που προκάλεσε τη βιαστική αναχώρησή τους.

Το Ελσίνκι διέψευσε ότι η αιφνίδια αποχώρηση του Φινλανδού προέδρου σχετίζεται με τα σχόλια του Πούτιν ή τα ρωσικά ναυτικά γυμνάσια, ενώ πηγές στη Σουηδία επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την αντίστοιχη κίνηση του Σουηδού βασιλιά, λέγοντας ότι ο χρόνος της αναχώρησής του ήταν προγραμματισμένος.