Απροειδοποίητη επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιεί σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προσπάθειας της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξίδεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να συζητήσουν το αίτημα της χώρας για ένταξη της στην ΕΕ, καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους.

«Θα προβούμε σε απολογισμό των κοινών εργασιών που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση και της προόδου που έχει σημειώσει η Ουκρανία καθώς ακολουθεί την ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομάδα δημοσιογράφων καθ' οδόν προς το Κίεβο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Αυτό θα τροφοδοτήσει την αξιολόγησή μας, την οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα».

Η επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, ο στρατός της οποίας αντιμετωπίζει σκληρές μάχες στο ανατολικό τμήμα του εδάφους της και πασχίζει να καλύψει ένα οικονομικό κενό ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.


Η επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για να ενταχθεί στο μπλοκ με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η γνωμοδότηση αυτή, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το σώμα των επιτρόπων, θα χρειαστεί την ομόφωνη έγκριση των 27 κρατών μελών πριν προχωρήσει η αίτηση της Ουκρανίας. Το ορόσημο αυτό ανοίγει μια επίπονη διαδικασία ένταξης που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, κατά την οποία η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.