Παρά τη δεύτερη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως δεν έχει μπορέσει να διαμορφώσει ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, με γείωση στη γαλλική κοινωνία, ικανό να διαμορφώσει όρους πολιτικής ηγεμονίας.

Το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών δίνουν το κόμμα του Μακρόν (Ensemble!) να βρίσκεται με 25,2% πίσω από τη συμμαχία της Αριστεράς που διαμόρφωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν (NUPES), που παίρνει 25,6%, δεν μπορεί να θεωρηθεί μια πολιτική επιτυχία για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος αναδείχθηκε, βέβαια, νικητής στις έδρες.

Μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, τα οποία δίνουν οριακό προβάδισμα στη Nupes, τη συμμαχία με ηγέτη τον Ζαν – Λικ Μελανσόν, ο ίδιος έκανε έκκληση στον λαό να στηρίξει στον δεύτερο γύρο την αριστερή συμμαχία για μια αλλαγή κατεύθυνσης «για την οποία έχουν αγωνιστεί τόσες γενιές πριν από εμάς».

Σε μήνυμά του ο Ζαν - Λικ Μελανσόν δήλωσε συγκινημένος με το αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία.

Αντιθέτως, η παράταξη του Μακρόν, σημείωσε, υπέστη μία μεγάλη ήττα, καθώς ποτέ δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κόμμα που να χάνει στις βουλευτικές εκλογές λίγο μετά τη νίκη του στις προεδρικές.


Το μήνυμα Μελανσόν

«Σας απευθύνομαι με όλη τη συγκίνηση που μπορείτε να μαντέψετε μετά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η νέα Λαϊκή Ενότητα προηγείται και θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο. Οι προβολές σε έδρες αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχεδόν κανένα νόημα παρά μόνο τη διατήρηση μιας ψευδαίσθησης», δήλωσε αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δίνουν νίκη στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.


Συντριπτική ήττα Μακρόν

«Το προεδρικό κόμμα στο τέλος του πρώτου γύρου είναι νικημένο και ηττημένο. Για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν», συνέχισε ο επικεφαλής του Nupes.

Απευθύνομαι στον λαό μας εν όψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνεται τόσο για την προσωπική ευημερία του καθενός όσο και για την ευημερία της κοινής μας πατρίδας. Καλώ το λαό να ξεσηκωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ξεσηκωθείτε με τις ψήφους σας για να ανοίξετε διάπλατα την πόρτα για το μέλλον, για το οποίο έχουν κινητοποιηθεί τόσες πολλές γενιές πριν από εμάς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που δούλεψαν για αυτό το αποτέλεσμα και που κατέστησαν σαφές στο λαό μας ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Η Nupes πέρασε την πρώτη δοκιμασία που αντιμετώπισε. Τώρα πρέπει να κάνουμε το υπόλοιπο μέρος της δουλειάς. Ο καθένας θα εκτιμήσει ως καλός δημοκράτης, ποιο είναι το καθήκον του και τι πρέπει να κάνει με το ψηφοδέλτιό του. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη νοημοσύνη του λαού μας και την απόφαση που θα λάβει για το μέλλον της Εθνοσυνέλευσής. Ζητάμε από εκείνους με τους οποίους συγκρουστήκαμε στον πρώτο γύρο να δουν αυτόν τον δεύτερο γύρο από τη σκοπιά των έργων, των ιδεολογιών, αλλά και από την άποψη του μέλλοντος της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.