Καταδικαστική έκθεση 300 σελίδων για σκάνδαλο κακομεταχείρισης αθλητών, βαραίνει τη Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής.

 Όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχουν αναφορές από σχεδόν 400 άτομα, με 39 περιπτώσεις να θεωρούνται τόσο σοβαρές που έχουν αναμειχθεί οι τοπικές αρχές για λόγους προστασίας των παιδιών ή ανησυχίες για συνεχιζόμενη εγκληματική συμπεριφορά.

 Η σχετική έκθεση τονίζει πως η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής έλαβε 300 παράπονα ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 2015 και 2020 και ότι γνωρίζει για παράτυπη συμπεριφορά από 100 προπονητών και 90 συλλόγων.

 Ωστόσο, έχει γίνει αποδεκτό πως η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής έχει ήδη προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η σύνταξη της έκθεσης το 2020.

 Η έκθεση, η οποία παραδόθηκε στο UK Sport και στο Sport England την περασμένη εβδομάδα, διαβιβάστηκε στη Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής τη Δευτέρα. Έκτοτε ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με προπονητές, γυμναστές και γονείς και έχει ήδη υποσχεθεί να εφαρμόσει τις συστάσεις του.

 Φέτος η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής επεσήμανε τις «σημαντικές αλλαγές» που έχει πραγματοποιήσει, συμπεριλαμβανομένης της νέας διευθύνουσας σύμβουλου, της Σάρα Πάουελ, των καλύτερων συστημάτων διαχείρισης παραπόνων και μιας μεγαλύτερης ομάδας ακεραιότητας.

 Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι μια πρώην εθνική ακροβατική γυμνάστρια έγινε η πρώτη που κέρδισε μια πολιτική υπόθεση κατά της Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής για την κακοποίηση που υπέστη στο άθλημα. Το διοικητικό όργανο παραδέχτηκε την πλήρη ευθύνη και κατέληξε σε συμβιβασμό με την Eloise Jotischky, η οποία ισχυρίστηκε ότι μεταξύ 2016 και 2018 έμεινε «σωματικά εξουθενωμένη» αφού υποβλήθηκε σε ακατάλληλες τεχνικές διαχείρισης βάρους στο τοπικό της κλαμπ.

 Η 19χρονη είναι μία από τις περισσότερες από 40 αθλήτριες που αξιώνουν αποζημίωση κατά της Βρετανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, λέγοντας ότι ήταν θύματα συστηματικής σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης.

 Μια κοινή δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου Sport and Sport England ανέφερε ότι η πλήρης ανασκόπηση θα δημοσιευθεί το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Πηγή: The Guardian