Συναγερμός - προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφθασαν στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο στην Πολωνία σήμερα το πρωί στο Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσίευσε μία φωτογραφία των τριών ανδρών μέσα από το τρένο.


Το Reuters σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Μήνυμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ότι θα μεταφέρει ένα μήνυμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στον Ζελένσκι και ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια «σημαντική στιγμή».

Σολτς: Η βοήθεια θα συνεχιστεί

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς «δεσμεύθηκε» ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχιστεί», λέει. «Θα τη συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Τι αναφέρει το Reuters

Το Reuters αναφέρει ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ με τον πρόεδρο της χώρας. Γνωρίζουν ότι η Ουκρανία επιθυμεί να υπάρξει ένας ισχυρός συμβολισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου. Παράλληλα πρέπει να εξισορροπήσουν τις λογικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ με τις φιλοδοξίες όλων των υφιστάμενων υποψήφιων χωρών και τέλος θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιηθεί ή θα διασπαστεί.

Χαρούμενος και υπεήφανος ο δήμαρχος του Κιέβου

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο χαιρέτισε σήμερα την επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild "χαρούμενος και υπερήφανος".

"Είναι μια ένδειξη σημαντικής στήριξης σε μια περίοδο κατά την οποία παραμένει επικίνδυνο να επισκεφθεί κάποιος το Κίεβο γιατί μπορεί να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή πυραυλικά χτυπήματα", σημείωσε.

Η επίσκεψη "έχει πάνω απ΄όλα μεγάλη συμβολική αξία και δείχνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε καιρό πολέμου. Η μόνη περίπτωση να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη είναι να σταματήσει επιτέλους ο Πούτιν αυτό τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον της χώρας μας", κατέληξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.