Στο Σεβεροντονέτσκ εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 10.000 άμαχοι, στην πόλη-κλειδί για τη μάχη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

«Για σχεδόν τέσσερις μήνες, οι Ρώσοι φιλοδοξούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Σεβεροντονέτσκ, όπου από τους 100.000 κατοίκους, περίπου 10.000 εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, χωρίς να υπολογίσουμε τα θύματα», δήλωσε σήμερα ο Σέργκι Χαϊντάι, ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, στην οποία βρίσκεται η Σεβεροντονέτσκ.

«Ο ρωσικός στρατός χάνει εκατοντάδες πολεμιστές, αλλά βρίσκει εφεδρείες και συνεχίζει να καταστρέφει την Σεβεροντονέτσκ», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δυστυχώς, οι εχθρικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πολύ καταστροφικό πυροβολικό με θερμοβαρικούς πυράυλους, σαρώνοντας κτίρια που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια», σημείωσε.


Ανέφικτη πλέον η μαζική εκκένωση αμάχων

Τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο κυβερνήτης προειδοποιήσε πως είναι αδύνατο πλέον να γίνει μαζική εκκένωση αμάχων και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Σεβεροντόνετσκ λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών στην πόλη.

Ωστόσο «οι στρατιωτικοί μας κρατούν άμυνα», σημείωσε ο Χαϊντάι.

Στη νυχτερινή του ομιλία το περασμένο Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή, λέγοντας ότι είναι «περήφανος για τους υπερασπιστές μας που μπόρεσαν να σταματήσουν την προέλαση των κατακτητών για πολλές εβδομάδες και να διατηρήσουν την άμυνά μας ισχυρή».


Ο καθοριστικός ρόλος του Σεβεροντόνετσκ για την έκβαση της μάχης του Ντονμπάς

Ο Ζελένσκι συμπλήρωσε ότι ο αγώνας για τη στρατηγική πόλη Σεβεροντόνετσκ μπορεί να καθορίσει την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.

«Το Σεβεροντονέτσκ παραμένει το επίκεντρο της σύγκρουσης στο Ντονμπάς», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ , οι κατοχικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 80% της διαφιλονικούμενης ουκρανικής πόλης του Σεβεροντονέτσκ, ενώ η κοντινή πόλη Λισιτσάνσκ κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων τις τελευταίες ημέρες.