Πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, με τους Γάλλους ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν τον «αλαζονικό» ηγέτη τους και να επιλέγουν τελικά την ακροδεξιά και την ακροαριστερά.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος μόλις πριν από δύο μήνες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, έχει βάλει τώρα την «ουρά στα σκέλια», σύμφωνα με τη Daily Mail, αφού η συμμαχία του αιμορραγεί πια κατά 105 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει παλέψει προκειμένου να περάσει την κεντρώα ατζέντα του.

Η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν και η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν οι σημαντικότεροι νικητές στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, η οποία αποφασίζει τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης των 577 εδρών, της κάτω βουλής της Γαλλίας.

Πρόταση δυσπιστίας κατά της γαλλικής κυβέρνησης ετοιμάζει η Nupes του Μελανσόν

Η Nupes δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στις 5 Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμαχία που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές της Κυριακής, ωστόσο, αφενός δεν έχει από μόνη της αρκετές ψήφους για να εγκριθεί η ψήφος δυσπιστίας και αφετέρου έχει λίγους συμμάχους, σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Η όλη διαδικασία, όμως, αντιπροσωπεύει άλλη μια ταπείνωση για τον Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκε να βασιστεί σε ψηφοφόρους όλου του εκλογικού φάσματος για να εμποδίσει τη Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές πριν από δύο μήνες, εν μέσω της φθίνουσας δημοτικότητάς του.

Η Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι η εκπληκτική άνοδος του κόμματός της είναι μια «ιστορική νίκη» και ένα «σεισμικό γεγονός» στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το εκλογικό σώμα στράφηκε ενάντια στην «αλαζονεία» του Μακρόν, με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν να αυξάνεται από οκτώ σε 89 έδρες και τη συμμαχία Nupes να κερδίζει 131 έδρες για να γίνει η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, αντίστοιχα, κέρδισε τις περισσότερες έδρες (245) αλλά υπολειπόταν κατά 44 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα λάθη του Μακρόν που οδήγησαν στην «πτώση»

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει τώρα να βασιστεί στην υποστήριξη του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος για να καλύψει το όριο των 289 και να μπορεί περάσει νομοσχέδια στην Κάτω Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζει πλέον έναν καθημερινό αγώνα για να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του στο μανιφέστο για περαιτέρω εμβάθυνση στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και πνοή στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας.

Οι επικριτές λένε ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν εναντίον του Μακρόν επειδή ήταν απόμακρος και ελιτιστής, επειδή δεν κατάφερε να διορίσει νέο πρωθυπουργό για εβδομάδες μετά την εκλογή του, για το χάος στον τελικό του Champions League στο Παρίσι και ότι ήταν υπερβολικά υπέρ των επιχειρήσεων.

Ενώ η αριστερά και η δεξιά εστίασαν στην κρίση κόστους ζωής μέσω της μείωσης του κόστους των τροφίμων και του πετρελαίου και της παράλληλης αύξησης των κατώτατων μισθών, ο Μακρόν αποξένωσε τους ψηφοφόρους μετά από πέντε χρόνια χαλάρωσης της προστασίας της εργασίας και περικοπής των επιδομάτων απασχόλησης.

Οι δηλώσεις των αντιπάλων του Μακρόν μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής

«Μπαίνουμε στο κοινοβούλιο ως μια πολύ δυνατή ομάδα και ως τέτοια θα διεκδικήσουμε κάθε θέση που μας ανήκει», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρίν Λεπέν. Ως πρόεδρος του μεγαλύτερου ενιαίου κόμματος στο κοινοβούλιο -ο Μακρόν και ο Μελανσόν ηγούνται συνασπισμών- είπε ότι η «Εθνική Συσπείρωση» θα επιδιώξει να προεδρεύσει της ισχυρής οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου, μιας από τις οκτώ επιτροπές που επιβλέπουν τον εθνικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εκλογική αποτυχία» για τον Μακρόν, προσθέτοντας: «Η καταστροφή του προεδρικού κόμματος έχει ολοκληρωθεί».

Από την πλευρά τους, οι βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκαν την Κυριακή ότι η απόδοση του κυβερνώντος συνασπισμού στις κοινοβουλευτικές εκλογές ήταν «απογοητευτική», παρακολουθώντας τις προβλέψεις που έδειχναν ότι είχε χάσει την πλειοψηφία του.

Τα αποτελέσματα είναι «μακριά από αυτό που ελπίζαμε», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Gabriel Attal στο κανάλι TF1, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti είπε στην τηλεόραση BFM: «Είμαστε στην πρώτη θέση, αλλά είναι μια πρώτη θέση που είναι προφανώς απογοητευτική».