Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της κατάθεσης μηνύσεων για βιασμό σε βάρος της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, μέλους του νέου υπουργικού συμβουλίου του Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η ελληνικής καταγωγής Ζαχαροπούλου, πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν και από τις 20 Μαΐου υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, είναι γυναικολόγος, που μετέχει εδώ και πολύ καιρό στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης.

Τον τελευταίο μήνα κατατέθηκαν δύο μηνύσεις εις βάρος της από δύο γυναίκες, για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου και η γαλλική Δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για έντονες ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες οι ασθενείς της υποστηρίζουν ότι βίωσαν ως βιασμό.


Ποιες είναι οι μηνύτριες

Την πρώτη μήνυση για πράξεις βιασμού κατέθεσε μια πρώην ασθενής της Ζαχαροπούλου στις 25 Μαΐου.

Μια δεύτερη γυναίκα, ενήλικη την εποχή των καταγγελλόμενων πράξεων, κατέθεσε αγωγή στις 16 Ιουνίου και μια τρίτη, 26 ετών σήμερα, είπε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε πάει στη γυναικολόγο περί τα τέλη του 2016, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα ενδομητρίωσης.

Η ίδια υποστηρίζει ότι μολονότι είχε βιώσει «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση» την εμπειρία, δεν κατέθεσε τότε αγωγή.

«Θεώρησα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα», είπε, δηλώνοντας πλέον «πρόθυμη» να καταθέσει και αυτή μήνυση.

Η επικεφαλής του συλλόγου Stop VOG (Stop Obstetrical and Gynecological Violence), Σόνια Μπις, επισήμανε ότι πέραν των δύο καταγγελιών έχουν λάβει μαρτυρίες από τρεις γυναίκες «που καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία, ότι ένιωθαν ταπεινωμένες, κακοποιημένες και αποχώρησαν κλαίγοντας» από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου.


Τι υποστηρίζουν εις βάρος της Ζαχαροπούλου

Η γυναικολόγος κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ασθενών της.

Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες για την εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου TMC.

Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε ο Ζαχαροπούλου.

«Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Μετά επανήλθε», καταγγέλλει, εξηγώντας ότι «δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».

Η δεύτερη μηνύτρια είχε απευθυνθεί στη Ζαχαροπούλου για προβλήματα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016.

Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε [η γυναικολόγος], αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα».

Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν πλήρως αποσβολωμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι περνά μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα», και ότι την ημέρα που υποβλήθηκε στην εξέταση «όλα τα νεαρά κορίτσια πριν από μένα αποχώρησαν δακρυσμένα».

Και τρίτη μήνυση εις βάρος της

Μία τρίτη γυναίκα, που εμφανίζεται με το όνομα «Jade» και είναι 26 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη ότι είχε δεχθεί «σεξουαλική επίθεση» από τη κα Ζαχαροπούλου όταν την είχε επισκεφθεί για να τη συμβουλευτεί στο θέμα της ενδομητρίωσης που αντιμετώπιζε.

Η γιατρός είναι εξειδικευμένη σ΄αυτό. Η εξέταση έγινε παρουσία και ενός ασκούμενου γιατρού.

Σύμφωνα με την αφήγηση της Jade, η γυναικολόγος «ανάγκασε τον γιατρό να με εξετάσει». Επειδή δεν ένιωθε άνετα, όμως, το σώμα της ήταν εντελώς σφιγμένο και ανέλαβε η ίδια.

«Μου είπε: «Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ, δεν είμαι αυτός» Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη και ήμουν πολύ νευρική».

Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν ο γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει, όπως συνηθίζουν να κάνουν σήμερα γιατροί.

Η Jade, όπως είπε, βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση» αλλά δεν έχει υποβάλει καταγγελία σε αυτό το στάδιο.

«Νόμιζα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι απρόθυμη» να το κάνει.


Η έρευνα εις βάρος της Ζαχαροπούλου

Η πρόκληση για τη γαλλική Δικαιοσύνη είναι κατά πόσον μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικά κολάσιμες οι ιατρικές αυτές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών. Η εν εξελίξει έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τη φύση των γεγονότων, ιδιαίτερα αν οι καταγγέλλουσες υπέστησαν «βιασμό» ή «γυναικολογική βία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζαχαροπούλου δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής για τις εις βάρος της καταγγελίες και η δικηγόρος της δήλωσε στην εκπομπή Quotidien ότι η υπουργός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της.