Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Ιταλός επιχειρηματίας Λεονάρντο Ντελ Βέκιο.

Αξίζει α σημειωθεί ότι ο μεγιστάνας ξεκίνησε με ένα μικροσκοπικό εργαστήριο και κατάφερε να στήσει μία παγκόσμια βιομηχανία οπτικών.

Ο θάνατός του έγινε γνωστός από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο δισεκατομμυριούχος Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, ιδρυτής της Luxottica και πρόεδρος της EssilorLuxottica, άφησε την τελευταία του πνοή στο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων Bloomberg Billionaires Index, ο Ντελ Βέκιο ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία και ο 41ος πλουσιότερος στον κόσμο, με την περιουσία του να αγγίζει τα 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ίδρυσε τη Luxottica το 1961, δημιούργησε μια εταιρεία που έχει το brand Ray-Ban και ένωσε τις δυνάμεις της με τη γαλλική Esssilor σε μια συγχώνευση που έγραψε ιστορία το 2018.

Ακόμα, ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιταλικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mediobanca, ενώ είχε συμμετοχή περί το 10% στην μεγαλύτερη ιταλική ασφαλιστική, Generali.


H μητέρα του παρακαλούσε να τον δεχτούν στο ορφανοτροφείο

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο γεννήθηκε το 1935 στο Μιλάνο της Ιταλίας σε μια φτωχή οικογένεια από τη Νότια Ιταλία.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος σε έναν κατασκευαστή εργαλείων στο Μιλάνο.

Το 1942, η μητέρα του που ήταν χήρα, πήρε μια δύσκολη απόφαση, καθώς έκανε έκκληση στο ορφανοτροφείο της πόλης για να δεχτεί τον 7χρονο τότε Λεονάρντο ντελ Βέκιο.

«Δεν έχω κανέναν να τον νοιάζεται», έγραφε, σε μια επιστολή που παρέμεινε ανέγγιχτη για δεκαετίες στο αρχείο του ορφανοτροφείου αρρένων Martinitt.

Ο Ντελ Βέκιο που έχασε τον πατέρα του 5 μήνες πριν γεννηθεί, πέρασε 7 χρόνια στο ίδρυμα και του επέτρεψαν να φύγει νωρίς, σε ηλικία μόλις 14 ετών, για να αρχίσει να δουλεύει.

Ο στόχος του ήταν να γίνει «ειδικός τεχνίτης», για να εξασφαλίσει ότι δεν θα πεινούσε ποτέ ξανά.

Μετά από κάποιες δεκαετίες, ο ντελ Βέκιο θα καθόταν στο τιμόνι της EssilorLuxottica SA, του γαλλο-ιταλικού κολοσσού γυαλιών γυαλιών με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και επιχειρήσεις που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο.

Αφήνει πίσω έξι παιδιά από τρεις διαφορετικές γυναίκες.

«Έβαλα τη δουλειά πάνω από όλα και το εργοστάσιο έγινε η πραγματική μου οικογένεια», είχε δηλώσει.