Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς εκτός της κυβέρνησης Τζόνσον είναι από σήμερα δύο πρωτοκλασσάτοι υπουργοί, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα της ψήφου εμπιστοσύνης του περασμένου μήνα.

Ειδικότερα, την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Μάλιστα λίγη ώρα μετά τις δύο παραιτήσεις «βόμβα» ήρθε και η σειρά του Αντιπροέδρου των Συντηρητικών να εγκαταλείψει τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο TV Talk ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του.

Οι παραιτήσεις Σουνάκ και Νταβίντ

Αμφότερες οι παραιτήσεις των υπουργών έγιναν γνωστές λίγα λεπτά αφότου ο Μπόρις Τζόνσον παραχώρησε μια συνέντευξη και παραδέχτηκε ότι δεν έπρεπε να διορίσει τον βουλευτή Κρις Πίντσερ ως αναπληρωτή αρχηγό τον Φεβρουάριο, μετά τους ισχυρισμούς ότι ο βουλευτής επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες την περασμένη εβδομάδα.

Όπως γράφουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υπέστη διπλό χτύπημα μετά τον διορισμό στον οποίο προχώρησε.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι και οι δύο υπουργοί είχαν εκτιμηθεί ότι μπορεί να είναι αυτοί που θα θελήσουν να πάρουν στα χέρια τους την ηγεσία των Τόρις, εφόσον έχανε ο Μπόρις Τζόνσον στην ψήφο εμπιστοσύνης.«Οι πολίτες περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι για αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι’ αυτό παραιτούμαι», γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Ρίσι Σουνάκ.


Από την άλλη, ο Σατζίντ Νταβίντ, έγραψε:
«Με τεράστια λύπη πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσω να υπηρετώ σε αυτήν την κυβέρνηση. Έχω μέσα μου το ομαδικό πνεύμα αλλά και ο βρετανικός λαός περιμένει δικαίως ακεραιότητα από την κυβέρνησή του.

«Οι συντηρητικοί θεωρούνται ως αυτοί που παίρνουν τις σκληρές αποφάσεις, καθοδηγούμενοι από ισχυρές αξίες. Μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε πλέον τίποτα από τα δύο.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ήταν μια στιγμή ταπεινότητας και χάραξης νέας κατεύθυνσης. Λυπάμαι που λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό τη δική σας ηγεσία – και ως εκ τούτου έχετε χάσει και τη δική μου εμπιστοσύνη μου επίσης».