Ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά πενήντα παραιτήσεις σημειωθήκαν από την κυβέρνηση του Τζόνσον μετά τα σεξουαλικά σκάνδαλα αλλά και το γενικότερο κλίμα πολιτικής αστάθειας, βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Συνεπώς, η παράδοση της σκυτάλης των Τόρις καθώς και της πρωθυπουργίας ήταν προδιαγεγραμμένη.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής των Τόρις για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει απίθανο, διότι η πολιτική πίεση είναι μεγάλη. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως τόσο η Τερέζα Μέι όσο και η Μάργκαρετ Θάτσερ είχαν αποχωρήσει ταυτόχρονα από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος.

Ποιος θα είναι ο… επόμενος

Πολλά και εύλογα τα ερωτηματικά για το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στο εσωτερικό των Συντηρητικών, αλλά και το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής και «διάδοχος» του Μπόρις Τζόνσον.
Οι πιο πιθανοί διάδοχοι του Μπορις Τζόνσον -σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες της Βρετανίας- είναι η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. Όσον αφορά στα «αουτσάιντερ», περιλαμβάνονται ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Μάχη» Τρας–Γουάλας

Καλό «προβάδισμα» πάντως στην κούρσα της «διαδοχής» φαίνεται να έχει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής (07.07.2022) δημοσκόπησης του YouGov. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η «μάχη» θα δοθεί ανάμεσα στον υπουργό Άμυνα και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αυξανόμενες εικασίες για γενικές εκλογές φέτος, οι στοιχηματικές εταιρείες στην Βρετανία υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό αυτές να γίνουν το 2023 ή αργότερα.