Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) πυροβολήθηκε πισώπλατα από έναν ένοπλο άνδρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Νάρα.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ιαπωνικό NHK.


Ο Σίνζο Άμπε άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στον λαιμό από τα πυρά του 41χρονου πρώην στρατιωτικού που τον πυροβόλησε με αυτοσχέδιο όπλο.

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του θανάτου του Σίνζο Άμπε στο νοσοκομείο, στο οποίο έδιναν μάχη οι γιατροί για να τον κρατήσουν στη ζωή, είχε φτάσει η σύζυγός του και ο αδερφός του, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

Ο αδερφός του αδικοχαμένου 67χρονου πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είχε πει στους δημοσιογράφους ότι οι γιατροί προσπαθούσαν να κρατήσουν ζωντανό τον Άμπε με μεταγγίσεις αίματος.

Πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Άμπε ήταν χειροποίητο.

Ο δράστης ήταν… δυσαρεστημένος μαζί του

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ κατά του Άμπε ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει.
Δεν είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την αστυνομία. Ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Ο Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μιλούσε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με νεαρή που βρισκόταν επιτόπου, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Άμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια.

Ο Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.