Τα πρώτα δραματικά λεπτά του μακελειού στο σχολείο του Τέξας καταγράφονται μέσα από την απελπισμένη κλήση στο 100 από μία δασκάλα του σχολείου.

 Στο ηχητικό που είχε στα χέρια της αστυνομία, η ανώνυμη δασκάλα ακούγεται να εκλιπαρεί για βοήθεια ενώ στο βάθος ακούγονται οι πυροβολισμοί από τον έφηβο ένοπλο Σαλβαντόρ Ράμος.

 Το ηχητικό έδωσε στη δημοσιότητα ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο του Τέξας και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαρροής που έδειξε τη δειλή αντίδραση των αστυνομικών στην επίθεση που σημειώθηκε στις 24 Μαΐου.

 Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους 19 μαθητές και δύο καθηγητές – πάντως δεν είναι σαφές εάν η δασκάλα που ακούγεται στην ηχητική καταγραφή ήταν μία από τους δολοφονηθέντες.

 Στη δημοσιότητα δόθηκε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τους αστυνομικούς να κάθονται άπραγοι επί 77 λεπτά στο διάδρομο του σχολείου, χωρίς κανένας να μπει στην τάξη όπου βρίσκονταν ο ένοπλος, μαθητής λυκείου, και οι μαθητές – θύματά του.

 Όσο για την τηλεφωνική κλήση που διέρρευσε προχθές, ήταν η πρώτη αναφορά που έλαβε η αστυνομία για τον δράστη, όταν αυτός πυροβολούσε το σχολείο έξω από το κτίριο, αφού τράκαρε το φορτηγάκι του σε κοντινή απόσταση.

 Το τηλεφώνημα – συγχρονισμένο σε πραγματικό χρόνο με πλάνα που τραβήχτηκαν έξω από το σχολείο – είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, με την κλονισμένη δασκάλα να φωνάζει στα παιδιά να βρουν καταφύγιο μέσα στην τάξη, υπό τους ήχους πυροβολισμών.

 «Δεν μπορώ να τον δω! Δεν μπορώ να τον δω!» ακούγεται να φωνάζει αρχικά η εκπαιδευτικός στο ηχητικό, με τους ήχους των πυροβολισμών να πλησιάζουν, και τη φωνή της να τρέμει από το φόβο. «Πυροβολεί!» φωνάζει για τον δράστη. Συνεχίζει να εκλιπαρεί για βοήθεια, ρωτώντας τον αστυνομικό τι να κάνω. «Τα παιδιά τρέχουν» φωνάζει και η γίνεται υστερική καθώς η κάμερα καταγράφει τον Ράμος να πλησιάζει το σχολείο.

 Δευτερόλεπτα αργότερα, οι πυροβολισμοί γίνονται ακόμη πιο εκκωφαντικοί. «Ω Θεέ μου» ακούγεται η δασκάλα, που τώρα κλαίει παρακολουθώντας το χάος που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια της.

 «Πέστε κάτω!», «μπείτε στις τάξεις» φωνάζει η δασκάλα στους μαθητές

Σε αυτό το σημείο, ο Ράμος βρίσκεται ακριβώς έξω από το σχολείο και ακούγεται ένα χαλασμός από δυνατά πυρά. «Πέστε κάτω!» φωνάζει η δασκάλα και συνεχίζει να δίνει εντολές στα παιδιά να καταφύγουν στις τάξεις τους.

 «Μπείτε στις τάξεις σας!» επαναλαμβάνει στο βίντεο, φωνάζοντας τόσο δυνατά τώρα που ο ήχος της κλήσης κόβεται, παραμορφώνοντας τη φωνή της γυναίκας. «Μπείτε στις τάξεις σας!» επαναλαμβάνει ξανά. Σε αυτό το σημείο ακούγονται σποραδικά πυροβολισμοί.

 Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παύσης, η δασκάλα – η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί – ακούγεται να ρωτά έναν άλλο συνάδερφο ή μαθητή εάν ο ένοπλος είναι μέσα στο σχολείο. «Είμαι μέσα;» ψιθυρίζει φοβισμένη. Αυτά είναι τα τελευταία λόγια μεταξύ της δασκάλας και του τηλεφωνητή της αστυνομίας, με την κλήση να διακόπτεται όταν ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος μπαίνει στο σχολείο στις 11:33 π.μ.