Ένας ανώτερος αξιωματικός της Ιρλανδικής αστυνομίας (An Garda Síochána) πρόκειται να διορισθεί στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου θα συμβάλλει στην προσπάθεια των Ιρλανδών αστυνομικών να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τα ηγετικά μέλη του καρτέλ Kinahan.

Αυτή η κίνηση έγινε μετά από έγκριση που έλαβε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Helen McEntee, από την Ιρλανδική κυβέρνηση για την επέκταση του Δικτύου Αξιωματικών Συνδέσμων της Garda (GLO), κατόπιν αιτήματος του Επιτρόπου της Garda, Drew Harris.

Helen_McEntee
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Helen McEntee (Φωτογραφία: Gareth Chaney/Collins)

Πιστεύεται ότι χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια συνομιλιών με τις αρχές στη Μέση Ανατολή για να εγκριθεί η τοποθέτηση του Ιρλανδού αξιωματικού στα ΗΑΕ.

Ο ναρκέμπορας Daniel Kinahan βρίσκεται στο Ντουμπάι από το 2016 μαζί με τον πατέρα του Christy Snr και τον αδελφό του Christy Jnr. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταστολή του καρτέλ Kinahan μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου εναντίον του καρτέλ– συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των ηγετών του.

Ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με παρόμοιες κυρώσεις οι οποίες στόχευαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών του καρτέλ.

Το δίκτυο GLO έχει γνωρίσει σημαντική επιτυχία στην Μπογκοτά της Κολομβίας, στην οποία έχει διορισθεί εδώ και μερικά χρόνια ένας άλλος αξιωματικός της Garda.

Christy_Kinahan_Senior
Ο ναρκέμπορας Christy Kinahan Senior

Ένας ερευνητής εξήγησε ότι υπάρχει ήδη ένας αξιωματικός που εδρεύει στην Κολομβία και  έχει γίνει μεγάλη δουλειά εκεί στην πηγή των ναρκωτικών εναντίον των επιχειρηματικών εταίρων του Daniel Kinahan. Τώρα θα υπάρχει επίσης κάποιος στη Μέση Ανατολή όπου ο Daniel Kinahan, ο πατέρας του και ο αδελφός ζουν μαζί με άλλα άτομα που ενδιαφέρουν τις Ιρλανδικές αρχές.

Για τον ερευνητή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι έρευνες στην Ιρλανδία και στο εξωτερικό θα ωφεληθούν πραγματικά από την τελευταία κίνηση της Garda. «Δεν μπορείτε παρά να δείτε όλη αυτή τη συνεχιζόμενη δουλειά να καταλήγει στην πλήρη καταστροφή της ομάδας Kinahan».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο της Garda, Drew Harris, η διεθνής συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο σημαντική.

Ο ανώτατος αστυνομικός της Ιρλανδίας δήλωσε επίσης ότι «όπως φάνηκε πρόσφατα στη διακρατική δράση κατά της εγκληματική οργάνωσης Kinahan, το διευρυνόμενο δίκτυο διεθνών γραφείων συνδέσμων της An Garda Siochana διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του εγκλήματος εδώ και στο εξωτερικό».

Εκτός από τον Daniel, τον πατέρα του και τον αδελφό του, στο Ντουμπάι βρίσκεται επίσης ο στενός συνεργάτης του καρτέλ, Sean McGovern, για τον οποίο έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για φόνο καθώς και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Sean_McGovern
Ο καταζητούμενος Ιρλανδός εγκληματίας Sean McGovern (Crispin Rodwell - The Sun Dublin)

 

Πηγή: DublinLive

https://www.dublinlive.ie/news/dublin-news/senior-garda-based-uae-continue-24421138