Σύμφωνα με το BBC News, ο 44χρονος ναρκέμπορας Daniel Kinahan έχει κατονομαστεί σε ιρλανδικά δικαστήρια ως ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη[1]. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει να χτίσει τη φήμη του ως σημαντικού παράγοντα της πυγμαχίας[2].

Η ηγεσία του καρτέλ Kinahan διατηρεί τον πλούτο της αλλά και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και προμήθειας ναρκωτικών παρά τις διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν πρόσφατα, δήλωσαν ανώτερες πηγές ασφαλείας.

Εκπρόσωποι της Ιρλανδικής αστυνομίας αλλά και άλλοι που γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί το καρτέλ λένε ότι οι κυρώσεις -συμπεριλαμβανομένου του παγώματος τραπεζικών λογαριασμών- από τις αμερικανικές αρχές και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) είναι απίθανο να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον πλούτο του καρτέλ.

Αντίθετα, χρήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία του καρτέλ βρίσκονται κρυμμένα σε έναν ιστό λογαριασμών και επιχειρήσεων που εδρεύουν σε περιοχές με καθεστώς φορολογικού παραδείσου και οι οποίες λειτουργούν με μεγάλη μυστικότητα γύρω από τα τραπεζικά τους συστήματα.

Τον περασμένο μήνα, οι αμερικανικές αρχές επέβαλλαν μία δέσμη κυρώσεων στον ιδρυτή του καρτέλ Christy Kinahan snr, τους γιους του, Daniel και Christopher jnr, και σε ακόμη τέσσερις από τους συνεργάτες τους. Τα μέλη του καρτέλ απαγορεύεται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ή να έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές στις ΗΠΑ ενώ οποιαδήποτε επιχείρηση έχει έδρα στις ΗΠΑ απαγορεύεται να συναλλάσσεται μαζί τους. Επίσης, οι Αμερικανοί έχουν προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και την καταδίκη οποιουδήποτε από τους τρεις Kinahans ή για πληροφορίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στο καρτέλ.

kinahan-narkemporas-
Τον προηγούμενο μήνα οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και καταδίκη των ηγετών της συμμορίας. Πηγή: BBC News.

Τα ΗΑΕ ακολούθησαν με παρόμοιες κυρώσεις. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται σημαντική καθώς οι Kinahans και πολλοί από τους συνεργάτες τους ζουν και έχουν επιχειρήσεις στο Ντουμπάι. Ωστόσο, αυτές οι επιχειρήσεις θεωρούνται «βιτρίνες» που ιδρύθηκαν από τους Kinahans για να παρουσιάζονται ως νόμιμοι επιχειρηματίες.

Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι είναι απίθανο να αποδειχθεί ποτέ το πραγματικό μέγεθος του πλούτου του καρτέλ καθώς και πού βρίσκονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι αν και οι πρόσφατες κυρώσεις είναι σημαντικές, δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την ικανότητα της επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών των Kinahans.

«Έχουν τα χρήματα και τις επαφές, παγκοσμίως, για να συνεχίσουν», ανέφερε μια πηγή, αν και πιστεύει ότι η τεράστια δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα για το καρτέλ.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι ενώ το καρτέλ είχε κατονομαστεί και συνδεθεί με διακίνηση ναρκωτικών και δολοφονίες στα ιρλανδικά δικαστήρια κατά τη διάρκεια παρουσίασης αποδεικτικών στοιχείων σε δικαστικές υποθέσεις, η παρέμβαση των Αμερικανών ήταν σε «άλλο επίπεδο».

kinahan-narkemporas-2
Ο ναρκέμπορας Daniel Kinahan βγαίνοντας από δικαστήριο της Ισπανίας το 2010.

 Δείτε βίντεο εδώ

Πηγή άρθρου: The Irish Times

[1] BBC News: https://www.bbc.com/news/world-europe-61182648

[2] Independent.ie