Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των τάφων σημειώθηκε σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός, όπως δείχνει η ανάλυση φωτογραφιών από δορυφόρους και ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το Κέντρο για την Ανθεκτικότητα της Πληροφόρησης (Centre for Information Resilience, CIR).

Ειδικότερα, η οργάνωση κατά της παραπληροφόρησης ανέλυσε δεδομένα για έξι περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονταν ή βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

«Οι πληροφορίες από ανοικτές πηγές μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση άνευ προηγουμένου πίσω από τις γραμμές των μετώπων και σε ζώνες που κατέχουν ρωσικές δυνάμεις», επισήμανε ο Μπέντζαμιν Στρικ, διευθυντής ερευνών στο CIR.

Στο νεκροταφείο Σταροκρίμσκε της Μαριούπολης για παράδειγμα, οι συντάκτες της έρευνας υπολογίζουν πως σε περίοδο πέντε μηνών σκάφτηκαν 1.000 νέα μνήματα, από την 21η Οκτωβρίου 2021 ως την 28η Μαρτίου 2022, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.


Ραγδαία αυξήθηκε ο ρυθμός των ενταφιασμών

Ο ρυθμός των ενταφιασμών αυξήθηκε κατόπιν ραγδαία, με 1.141 νέους τάφους να είναι ορατοί από δορυφόρους από την 28η Μαρτίου ως τη 12η Μαΐου και ακόμη 1.700 από τη 12η Μαΐου ως την 29η Ιουνίου, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Η έκθεσή μας αντανακλά την ακραία πίεση που συνεχίζει να ασκείται στην πολιτική ζωή στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον κ. Στρικ, για τον οποίο «οι αυτοσχέδιοι τάφοι και ο αυξανόμενος αριθμός των μνημάτων, ειδικά γύρω από τις κατεχόμενες ζώνες, αντανακλούν με συγκλονιστικό τρόπο τον αριθμό των νεκρών αμάχων».

Για να φθάσουν στους αριθμούς αυτούς, οι συντάκτες της έρευνας διασταύρωσαν φωτογραφίες από δορυφόρους και φωτογραφίες που φέρουν δεδομένα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, αναρτημένες κυρίως σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.