Αμετακίνητος στην απόφαση του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας, εμφανίζεται ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai.
«Ο Ντράγκι είναι γαλήνιος, αλλά και αποφασισμένος, όπως φαίνεται, να εμμείνει στην θέση του», μετέδωσε η Rai.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο Μάριο Ντράγκι με παρέμβασή του στη Βουλή και στην γερουσία της Ρώμης, θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θα συνεχίσει στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, περίπου για ένα ακόμη εξάμηνο ή αν η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική.
Σε περίπτωση παραίτησης ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο κύριες επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό. Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες -σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι- για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.