Έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες έκανε η πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, να παράσχουν μεγαλύτερη βοήθεια στη χώρα της, αποκαλώντας «Αγώνες Πείνας της Ρωσίας» τον πόλεμο που συμπληρώνει πέντε μήνες.

Ειδικότερα, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στο Κογκρέσο, που διήρκεσε 15 λεπτά, η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση εκ μέρους των νεκρών, αλλά και των ζωντανών πολιτών της Ουκρανίας.

Την ώρα που μιλούσε, προβαλλόταν βίντεο με παιδιά, τα οποία είπε ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μεταξύ άλλων ένα αγόρι τριών ετών, που τώρα μαθαίνει να χρησιμοποιεί προσθετικά άκρα.

«Πόσα παιδιά σαν αυτό υπάρχουν στην Ουκρανία; Πόσες οικογένειες όπως αυτή είναι ακόμη διαλυμένες από τον πόλεμο; Αυτοί είναι οι Αγώνες Πείνας της Ρωσίας», τόνισε.

«Σας ζητώ όπλα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουμε πόλεμο στα εδάφη κάποιου άλλου, αλλά για να προστατεύσουμε το σπίτι μας και το δικαίωμα να ξυπνάμε ζωντανοί σε αυτό το σπίτι», υπογράμμισε. «Έχω ζητήσει για συστήματα αεράμυνας, προκειμένου οι ρουκέτες να μην σκοτώνουν παιδιά στα καροτσάκια τους, έτσι ώστε να μην καταστρέφουν τα σπίτια παιδιών και να μην σκοτώνουν ολόκληρες οικογένειες», συμπλήρωσε.


Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Ο τρόμος συνεχίζεται και κάνω έκκληση σε όλους σας, εκ μέρους εκείνων που έχουν σκοτωθεί, εκ μέρους των ανθρώπων που έχασαν τα πόδια και τα χέρια τους, εκ μέρους εκείνων που είναι ακόμη ζωντανοί και καλά και εκείνων που περιμένουν να γυρίσουν οι συγγενείς τους από το μέτωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ζελένσκα κατέληξε συγκρίνοντας τη ρωσική εισβολή με την τρομοκρατία. «Η Αμερική δυστυχώς έχει τη δική της εμπειρία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πάντα επιδιώκει να νικήσει την τρομοκρατία. Η απάντηση είναι εδώ, στην Ουάσινγκτον. Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτό τον τρόμο σε βάρος των Ουκρανών και αυτή θα είναι η κοινή μεγάλη νίκη μας, στο όνομα της ζωής, της ελευθερίας και της επιδίωξης της ευτυχίας για κάθε άνθρωπο, κάθε οικογένεια», σημείωσε.

«Αυτό ζητώ και αυτό ζητά ο σύζυγός μου, όχι ως προεδρικό ζεύγος, αλλά ως γονείς και παιδιά των γονιών τους. Γιατί θέλουμε κάθε πατέρας και κάθε μητέρα να μπορεί να πει στο παιδί του “πήγαινε κοιμήσου ήσυχος, δεν θα γίνουν άλλες αεροπορικές επιδρομές, ή πυραυλικές επιθέσεις”. Είναι υπερβολικό να θέλουμε κάτι τέτοιο;», κατέληξε και χειροκροτήθηκε.