Η πολιτική κρίση στην Ιταλία, έχει ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την Πέμπτη τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων 70 ημερών.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια το Σχέδιο Ανάκαμψης, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορωνοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάριο Ντράγκι μετέβη το πρωί της Πέμπτης στη Κάτω Βουλή (των Αντιπροσώπων) και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στον πρόεδρο Ματαρέλα για να παραιτηθεί.

Παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική Γερουσία με ψήφους 95 υπέρ και 38 κατά, που εξασφάλισε η κυβέρνηση Ντράγκι θεωρείται ηττημένη, καθώς έχασε την στήριξη τριών βασικών κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, και την απόλυτη πλειοψηφία των 158 από τα 315 μέλη του σώματος.

Τα Πέντε Αστέρια, το Φόρτσα Ιτάλια, και η Λέγκα του Βορρά αποχώρησαν από τη διαδικασία