Λιμενικές υποδομές στην περιφέρεια Μικολάιφ στην Ουκρανία, έπληξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος της ομώνυμης πόλης Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

«Τεράστιο πυραυλικό πλήγμα εξαπολύθηκε στη νότια Ουκρανία από την κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας και με τη συνδρομή της αεροπορίας», είπε ο κ. Σενκέβιτς στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να δώσει απολογισμό θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν άλλο ένα λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, αυτό της Οδησσού. Η εν λόγω επίθεση μάλιστα γέννησε πολλά ερωτηματικά και νέους προβληματισμούς για τη συμφωνία σχετικά με την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Τι προβλέπεται

Η συμφωνία για τα σιτηρά προβλέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων που κινούνται προς και από τα ουκρανικά λιμάνια, στα οποία επιβάλλει αποκλεισμό το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει τη μεταφορά σιτηρών διότι έχει ναρκοθετήσει τα ύδατα των λιμένων.