Ακριβή ημερομηνία για την έναρξη των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο έδωσε η Τουρκία, ανακοινώνοντας πως στις πως στις 9 Αυγούστου βγάζει στη θάλασσα το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», κλιμακώνοντας την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την αποκάλυψη έκανε το Anadolu, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης. Η ακριβής περιοχή ερευνών θα ανακοινωθεί στις 9 Αυγούστου από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη αναφορά για το γεωτρύπανο έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι εξετάζονται πέντε – έξι τοποθεσίες και πιθανότατα θα επιλεγεί μία στην  Ανατολική Μεσόγειο.


Οι προκλητικές δηλώσεις Οκτάι - Ντονμέζ με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»

O Ντονμέζ είχε δηλώσει συγκεκριμένα  ότι «αποστολή του θα είναι στη «Γαλάζια Πατρίδα». «Εξετάζονται 5 με 6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρύπανων που διαθέτει η γείτονα.

Στο θέμα επανήλθε και ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Οι δικές του ανακοινώσεις έγιναν από την κατεχόμενη Κύπρο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καθεστώτος για τα 48 χρόνια της τουρκικής εισβολής.

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση και στην ισχύ του τουρκικού στόλου, αλλά και στην αποκαλούμενη από τους Τούρκους «Γαλάζια Πατρίδα», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες που κατασκεύασαν το δικό τους πολεμικό πλοίο.

«Τα μη επανδρωμένα υποβρύχιά μας θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη γαλάζια πατρίδα, θα αλλάξουν τις ισορροπίες στις θάλασσες και θα διαταράξουν τα παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τρία σενάρια για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Το πρώτο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, παίζοντας με τα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Το δεύτερο σενάριο είναι να κινηθεί σε περιοχές δυτικά της Κύπρου, ή στην περιοχή της Καρπασίας, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ορίσει «οικόπεδα» και δεν έχει εκχωρήσει σε κάποια εταιρεία τα δικαιώματα ερευνών.

Και το τρίτο σενάριο η Άγκυρα να θελήσει να στείλει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε περιοχή που τα δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί, όπως για παράδειγμα το «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο τα δικαιώματα έχουν ΕΝΙ και Total.

Πηγές κοντά σε διπλωμάτες της γείτονος ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος σχεδιασμός για αποστολή ερευνητικού σκάφους σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο ως απάντηση σε κάποια ελληνική πρόκληση. Με την Άγκυρα να θέλει να προλάβει και να εμποδίσει την οποιαδήποτε κίνηση της Αθήνας γύρω από την Κρήτη.