Το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Λευκωσία να παρακολουθεί στενά κάθε του κίνηση.

Το τουρκικό γεωτρύπανο απέπλευσε το Σάββατο από το λιμάνι Tasucu και εξακολουθεί μέχρι στιγμής να κινείται σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι.

Την ίδια ώρα όμως η Κύπρος έχει στραμμένο το βλέμμα της επάνω του, εξαιτίας της επικείμενης έναρξης της γεώτρησης των Τούρκων στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.

Όπως αποτυπώνεται στο Marine Traffic, το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο, ουσιαστικά πλέει γύρω από το ίδιο σημείο το τελευταίο 24ωρο.

Δείτε την ακριβή θέση του στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας και την πορεία του:
abdulhamit1
hamit3

«Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προβαίνουμε σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Παρακολουθούμε με νηφαλιότητα και αντιδρούμε ανάλογα. Είμαστε σε εγρήγορση, αναλύοντας όλα τα δεδομένα», δήλωσε σχετικά ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το alphanews.live, ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου: «Όσα γεωτρύπανα και κανονιοφόρους και να στείλει στην περιοχή (η Τουρκία) δεν πρόκειται να αποποιηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».