Νομοσχέδιο που απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία από πολίτες «μη φιλικών χωρών» υπέβαλαν Ρώσοι βουλευτές στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της χώρας.

«Το να στείλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε "μη φιλικές χώρες" είναι ένα πλήγμα για το μέλλον του έθνους», έγραψαν χαρακτηριστικά οι συντάκτες του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των μη φιλικών χωρών της Ρωσίας διευρύνθηκε, αφού πολλά κράτη επέβαλαν κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτήν τη στιγμή, ο κατάλογος περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -επομένως και την Ελλάδα- καθώς και την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την άρση των απαγορεύσεων υιοθεσίας στο μέλλον, εάν μια δεδομένη χώρα σταματήσει να πραγματοποιεί «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία απαγόρευσε προηγουμένως τις υιοθεσίες από Αμερικανούς πολίτες βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου Ντίμα Γιακόβλεφ του 2012, ο οποίος πήρε την ονομασία του από ένα παιδί από τη Ρωσία που πέθανε παραμελημένο λίγο μετά την υιοθεσία του από μια αμερικανική οικογένεια.