Στο αεροδρόμιο της Τάιπεϊ προσγειώθηκε πριν λίγη ώρα το πολεμικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών που μεταφέρει την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Η ίδια φθάνοντας στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι με την επίσκεψή της στην Ταϊπέι, τιμά την δέσμευση των ΗΠΑ στην Δημοκρατία.Παράλληλα, σημειώνει πως η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν τιμά την απόλυτη υποστήριξη της Αμερικής στην δημοκρατία της χώρας.


Δείτε την άφιξή της



Πριν από λίγες ώρες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί που «παίζουν με τη φωτιά» στο θέμα της Ταϊβάν, «δεν θα έχουν καλό τέλος». Ο Λευκός Οίκος, πάντως, διαμήνυσε πως δεν δέχεται εκφοβισμούς και πως σέβεται απόλυτα τόσο την ανεξαρτησία του αμερικανικού Κογκρέσου όσο και την πολιτική της μίας Κίνας – δύο συστήματα.

Στα κινεζικά εδάφη -απέναντι από την Ταϊβάν, αλλά και σε αυτά της Ταϊβάν η στρατιωτική κινητικότητα είναι εντονότατη, με τις εικόνες να θυμίζουν τη μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων πριν την εισβολή στην Ουκρανία και αναλυτές να μην αποκλείουν μία ενδεχόμενη σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν, οι περισσότεροι όμως τονίζουν πως μία τέτοια πιθανότητα -ένοπλης σύρραξης- είναι χαμηλή.

 Μάλιστα το Πεκίνο έλεγε ότι πιθανή επίσκεψη της Πελόζι θα είναι αντίθετη με την αρχή της ενιαίας Κίνας,
την οποία η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να σέβεται. Από την πλευρά της η Νάνσι Πελόζι έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με προέδρους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών για την κριτική που ασκεί στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.