Οι γιατροί από τη μηχανική υποστήριξη τον 12χρονο Άρτσι Μπάτερσμπι. Το αγόρι ήταν εγκεφαλικά νεκρό και η ιστορία του προκάλεσε συγκίνηση στη Βρετανία, καθώς οι γονείς του είχαν αποδυθεί σε έναν μακρύ νομικό αγώνα.

Εμφανιζόμενες έξω από το Royal London Hospital στο Whitechapel του ανατολικού Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν ο Archie, η μητέρα Hollie Dance και η θεία Ella Carter ήταν μεταξύ των στενών συγγενών που δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι πέθανε.

Η Hollie δήλωσε: «Ο Archie πέθανε στις 12.15 σήμερα. Είμαι η πιο περήφανη μαμά στον κόσμο, ένα τόσο όμορφο αγοράκι, και πάλεψε μέχρι το τέλος - και είμαι τόσο περήφανη που είμαι η μαμά του».

Όλοι ήταν εμφανώς συντετριμμένοι, ειδικά όταν η κυρία Carter περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του Archie. Είπε: «Του αφαιρέθηκε κάθε φαρμακευτική αγωγή στις 10 η ώρα. Όλα τα στατιστικά του παρέμειναν απολύτως σταθερά για δύο ώρες μέχρι να μειώσουν τον οξυγόνο.

Τότε έγινε εντελώς μπλε.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αξιοπρεπές στο να βλέπεις ένα μέλος της οικογένειας ή ένα παιδί να ασφυκτιά. Καμία οικογένεια δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς, είναι βάρβαρο».

Η μεγάλη νομική μάχη της οικογένειάς του

Νωρίτερα, η έφεση που άσκησαν στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας απορρίφθηκε, με τον δικαστή να προτρέπει τους γονείς να αφήσουν τον μικρό Archi να φύγει ειρηνικά. «Αγαπάμε τον Archie και αρνούμαστε να τον εγκαταλείψουμε», δήλωσε από την πλευρά της η οικογένεια, σύμφωνα με την Daily Mail, πριν μάθει την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για την οικογένεια, η οποία υποστήριξε ότι του αξίζει να αφαιρεθεί η μηχανική υποστήριξη που τον κρατά στη ζωή μακριά από τον θόρυβο και την έλλειψη ιδιωτικότητας στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου.

Οι γονείς του 12χρονου υπέβαλαν αίτηση στο βρετανικό Εφετείο το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο λίγο μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η άδεια άσκησης έφεσης έχει απορριφθεί. Μετά την απόφαση οι γονείς του 12χρονου απευθύνθηκαν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ωστόσο επανέλαβε ότι δεν θα παρέμβει.

Το βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε να επιτρέψει τη μεταφορά του 12χρονου από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, κρίνοντας ότι οι κίνδυνοι της διακομιδής του είναι «μεγάλοι και απρόβλεπτοι».
artsi

Η συνταρακτική ιστορία του μικρού Archie

Οι γιατροί που παρακολουθούσαν τον μαθητή τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο Royal London δήλωσαν ότι ο Archie είναι νεκρός εγκεφαλικά, προκαλώντας μια μακρά αλλά τελικά αποτυχημένη νομική μάχη της οικογένειάς του για να συνεχίσει τη θεραπεία του με μηχανική υποστήριξη ζωής με την ελπίδα ότι θα ανακάμψει.

Το παιδί βρίσκεται σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητο στο σπίτι του στο Σάουθεντ του Έσσεξ στις 7 Απριλίου και διατηρείται στη ζωή με ένα συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων και μηχανική υποστήριξη.

Η μητέρα του Archie πιστεύει ότι συμμετείχε σε μια διαδικτυακή πρόκληση όταν έχασε τις αισθήσεις του. Από τότε δεν συνήλθε ποτέ. Η Dance δήλωσε ότι ήθελε ο γιος της να «περάσει τις τελευταίες του στιγμές» μαζί με την οικογένειά του ιδιαιτέρως, παραπονούμενη για την έλλειψη ιδιωτικότητας στο νοσοκομείο.

Δήλωσε στο Times Radio την Πέμπτη: «Δεν μπορούμε να έχουμε καν την ευκαιρία να είμαστε σε ένα δωμάτιο μαζί ως οικογένεια χωρίς νοσοκόμες».

Πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ιδιωτικότητα, και γι' αυτό, και πάλι, τα δικαστήρια συνεχίζουν να μιλούν για αυτόν τον αξιοπρεπή θάνατο - γιατί δεν μας επιτρέπεται να πάμε το παιδί μας σε έναν ξενώνα και να περάσουμε τις τελευταίες του στιγμές, τις τελευταίες του ημέρες μαζί ιδιωτικά;