Το φονικό χτύπημα σε ρωσική αεροπορική βάση στην κατεχόμενη Κριμαία πραγματοποιήθηκε από ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε στη Washington Post την Τετάρτη εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς, ότι η επίθεση προήλθε από την πλευρά της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το θέμα δημόσια και επιβεβαίωσε τον ρόλο της Ουκρανίας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς έγινε η επίθεση. Η ουκρανική αεροπορία ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι εννέα ρωσικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από την έκρηξη, χωρίς ωστόσο να αναλάβει κάποια ευθύνη. Από την επίθεση φέρεται να σκοτώθηκε ένα άτομο, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.


Washington Post: Δραματική κλιμάκωση του πολέμου από την ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Η Washington Post σημειώνει ότι μια τέτοια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία θα σήμαινε μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου, καθώς θα αποδείκνυε την αξιοσημείωτη ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων ή των συμμάχων τους να χτυπήσουν τη Ρωσία πέρα από την πρώτη γραμμή των δυνάμεών της.

Η Μόσχα, πάντως, δήλωσε ότι η έκρηξη στην αεροπορική βάση προκλήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών. Ένας αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στην The Post ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προφανώς πραγματοποίησαν το χτύπημα αλλά δεν χρησιμοποίησαν όπλο που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Σχολιάζοντας την πυρκαγιά στον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου «Σάκι» στην Κριμαία, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Άννα Μαλιάρ, δήλωσε:


«Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια της ανάφλεξης, ωστόσο για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει τους κανόνες πυρασφάλειας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που δεν επιτρέπεται», έγραψε η Μαλιάρ σε ανάρτησή της στο Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform. Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε ότι το γεγονός της πυρκαγιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη χώρα –τρομοκράτη στον πόλεμο της ενημέρωσης.

«Δεν αποκλείουμε, οι κατακτητές να βρουν "τυχαία" κάποια χαρακτηριστικά "σύμβολα", "καρτ βιζίτ" ή ακόμη και "DNA". Παρεμπιπτόντως εφιστούμε την προσοχή ότι τα ρούχα από βαμβάκι είναι πολύ υγιεινά», πρόσθεσε η Μαλιάρ, συμβουλεύοντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Από την άλλη, στην κεντρική Ουκρανία, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες τη νύχτα, όταν ρωσικά πλήγματα έπληξαν το Ντνιπροπετρόβσκ, στην περιοχή της Νικόπολης στην κεντρική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο.