Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε «δύσκολη θέση» μετά τις νέες αποκαλύψεις για το χρηματοοικονομικό σκάνδαλο Cum-Ex. Σημειώνεται πως στις 19 Αυγούστου ο Γερμανός καγκελάριος καλείται να καταθέσει σε διερευνητική επιτροπή, στο Κοινοβούλιο του Αμβούργου.

Ειδικότερα, το 2020, ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ήταν τοπικός κυβερνήτης στο Αμβούργο, ο Γιοχάνες Καρς ήταν τοπικός βουλευτής και άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του SPD. Μάλιστα, ο Καρς ελέγχεται σήμερα για 218.000 ευρώ σε μετρητά σε μία τραπεζική θυρίδα που διατηρούσε στη Warburg Bank.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όλαφ Σολτς καλείται να πάρει θέση για το σκάνδαλο Cum-Ex. To 2020 είχε καταθέσει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του τοπικού Κοινοβουλίου, χωρίς να προκύπτουν στοιχεία εναντίον του. Από τότε η υπόθεση είχε ξεχαστεί, μέχρι σήμερα που γερμανικά ΜΜΕ αφήνουν αιχμές σε σχέση με μη καταβολή οφειλών της Warburg Bank προς το Δημόσιο.

Τι ακριβώς είναι οι συναλλαγές Cum-Ex;

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το 2021 το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο για αστικές και ποινικές υποθέσεις (BGH) τελεσίδικα χαρακτήρισε «ποινικά κολάσιμη» τη συναλλαγή Cum-Ex.

Ο όρος προέρχεται από τις δύο αντίθετες λέξεις Cum («Εντός, με») και Ex («Εκτός, χωρίς»).

Μία φορά τον χρόνο οι ανώνυμες εταιρείες πληρώνουν κάποιο μέρισμα στους μετόχους τους, οι οποίοι θεωρητικά στη φορολογική τους δήλωση οφείλουν να δηλώσουν τα έσοδα από μερίσματα, ώστε αυτά να φορολογηθούν με συντελεστή 25%.

Όμως, αυτό που έκαναν οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές Cum-Ex ήταν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μετοχές με δικαίωμα μερίσματος (Cum) ή χωρίς δικαίωμα μερίσματος (Ex) τόσο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να χάνεται η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου και μάλιστα οι πρωταγωνιστές να ζητούν πολλαπλή επιστροφή φόρου μετά από τις διαδοχικές μεταβιβάσεις.

Ένοχη σιωπή στο Αμβούργο

Κι ενώ σε όλη τη Γερμανία οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαφή με πιστωτικά ιδρύματα, για να διερευνήσουν παρόμοιες υποθέσεις, στο Αμβούργο δεν έγινε το ίδιο.

Το 2016, μετά από διαμεσολάβηση του τότε βουλευτή του SPD στο Αμβούργο, του περιβόητου πλέον Γιοχάνες Καρς, ο τότε τοπικός κυβερνήτης και σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τους μεγαλομετόχους της Warburg Bank.

Σαν από θαύμα, λίγο αργότερα οι αρμόδιες αρχές του Αμβούργου αποφάσισαν να μην διεκδικήσουν από την τράπεζα φόρους, ύψους 47 εκ. ευρώ που όφειλε. Όμως το 2017 ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε στο ζήτημα και έδωσε εντολή στις αρχές του Αμβούργου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, τα οποία εκείνος υπολόγιζε σε 43 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς δηλώνει, μέσω εκπροσώπου του, ότι «δεν θυμάται λεπτομέρειες» για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Warbug Bank το 2016, αλλά και ότι «δεν γνώριζε τίποτα» για τις 200.000 ευρώ που βρέθηκαν στη θυρίδα του Γιοχάνες Καρς.

Έτσι, τώρα ο Σολτς καλείται στις 19 του μήνα να καταθέσει στην Επιτροπή Διερεύνησης του κοινοβουλίου του κρατιδίου για το σκάνδαλο.