Οι υπάλληλοι του ουκρανικού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια φοβούνται ότι θα «υποστούν βασανιστήρια για να κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά», πριν την επιθεώρηση μελών της Διεθνούς Ομάδας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, που αναμένεται να φθάσει στην περιοχή στο τέλος της εβδομάδας.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί διατυπώθηκαν από την ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom», εν μέσω προειδοποίησης για υψηλό κίνδυνο διαρροής υδρογόνου ή ραδιενεργού υλικού, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν κοντά στο εργοστάσιο.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης αποτέλεσε σημείο έντονων τριβών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν.

Σημείο-κλειδί

Να σημειωθεί ότι ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας την περασμένη Πέμπτη και άρχισε να επαναλειτουργεί την επομένη. Η απόκτηση του ελέγχου του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αποτελεί «σημείο- κλειδί» για τις ρωσικές δυνάμεις.

Καθ’ οδόν

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής των επιθεωρητών που μεταβαίνουν στην περιοχή, επισκέφτηκε τελευταία φορά το εργοστάσιο τον Μάρτιο και υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί που εργάζονται εκεί «συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να διατηρούν, όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου, την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων». Σε σημερινό του μήνυμα στο Twitter, υποστήριξε ότι η ομάδα του είναι καθ' οδόν .