Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η προφυλάκιση της διάσημης τραγουδίστριας Γκιουλσέν, η οποία κατηγορείται για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» μετά τα σχόλιά της τον περασμένο Απρίλιο για τα θρησκευτικά σχολεία. Το θέμα μάλιστα έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις και στο διεθνή Τύπο, ενώ παρενέβη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κατηγορίες αφορούν σε σχόλιο που έκανε η pop star στη διάρκεια συναυλία της τον, όταν αστειευόμενη είπε ότι η «διαστροφή» ενός από τους μουσικούς της μπάντας της προερχόταν από τη φοίτησή του στο θρησκευτικό σχολείο Ιμάμ Χατίπ, απ’ όπου αποφοίτησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η 46χρονη τραγουδίστρια συνελήφθη την Πέμπτη στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και διατάχθηκε λίγες ώρες αργότερα από δικαστήριο η προφυλάκισή της εν αναμονή της δίκη της.

View this post on Instagram

A post shared by Gülşen (@gulsen)

«Για συσπείρωση»

Επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης επιμένουν ότι η σύλληψη της τραγουδίστριας σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που καταρρέει η δημοτικότητα του Ερντογάν εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας, εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας να συσπειρωθεί το συντηρητικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας γύρω από το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών (τον ερχόμενο Ιούνιο).

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς της χώρας «να απελευθερώσουν τώρα την καλλιτέχνιδα».

Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την υπόθεση, είπε ότι «όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, όλοι στην Τουρκία θα πάρουν κάποια στιγμή μία… γεύση σύλληψης».

View this post on Instagram

A post shared by Gülşen (@gulsen)


Με hastag

Η προφυλάκιση της Γκιουλσέν έχει ξεσηκώσει και συναδέλφους της, που προβαίνουν σε δηλώσεις συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #gülşenserbestbırakılsın (αφήστε ελεύθερη τη Γκιουλσέν) στο Twitter.

Ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε στην τουρκική υπηρεσία του Euronews ότι η σύλληψη της «Μαντόνας της Τουρκίας», όπως αποκαλείται η Γκιουλσέν, είναι «παράνομη» και το φερόμενο αδίκημά της δεν δικαιολογεί σύλληψη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας.

Επιπλέον, η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων και οι δικηγορικοί σύλλογοι των επαρχιών Σμύρνης και Αδάνων ζήτησαν την αποφυλάκιση της Γκιουσλέν, ενώ η εφημερίδα BirGün χαρακτήρισε «αυθαίρετη και δυσανάλογη» την απόφαση για την κράτησή της.