Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, έσπασαν οι πρώτες γραμμές άμυνας των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Χερσώνας. Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό σχεδιαζόταν η ουκρανική αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη των κατεχόμενων νότιων εδαφών της χώρας.

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε σε ρωσικά χέρια, μετά την προέλαση των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πόλη από την Κριμαία τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Νωρίς χθες Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα σύνταγμα υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων εγκατέλειψε τις θέσεις του στην περιοχή της Χερσώνας κι ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές που τους υποστήριζαν έφυγαν από το πεδίο της μάχης.

Ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είπε αργότερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σπάσει το μέτωπο των Ρώσων σε αρκετά σημεία.

Ζελένσκι στους Ρώσους στρατιώτες: «Γυρίστε στα σπίτια σας»

Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν νέες εκρήξεις στη Χερσώνα και την πόλη Νόβα Καχόφκα. Δύο σημαντικά περάσματα στον ποταμό Δνείπερο στην περιοχή έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novost η Νόβα Καχόφκα έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό τη νύχτα.

Στο νυχτερινό μήνυμά του ο Ζελένσκι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις ρωσικές δυνάμεις: «Αν θέλουν να επιζήσουν, είναι η ώρα να φύγουν οι Ρώσοι στρατιώτες. Γυρίστε στα σπίτια σας». Ο Ουκρανός πρόεδρος κι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του κρατούν κλειστά τα χείλη τους σχετικά με την αναφερόμενη αντεπίθεση καλώντας τους Ουκρανούς να δείξουν υπομονή.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Οι Ουκρανοί υπέστησαν «βαριές απώλειες»

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Κιέβου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επίθεση στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιβ, αλλά η επιχείρηση απέτυχε και οι Ουκρανοί στρατιώτες «υπέστησαν βαριές απώλειες».

Αξιωματούχοι στο Κίεβο υποστηρίζουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Himars για να καταστρέψουν τρεις γέφυρες στο Δνείπερο, που χρησιμοποιούσαν για τον ανεφοδιασμό τους οι δυνάμεις κατοχής. Η διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας είπε επίσης ότι κατέστρεψαν και αυτοσχέδιες γέφυρες που έστησαν οι Ρώσοι στον ποταμό.
Σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές, τα ουκρανικά χτυπήματα εντάσσονται σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τις ρωσικές δυνάμεις στη δεξιά όχθη του ποταμού με τελικό στόχο την ανακατάληψη ολόκληρης της περιοχής της Χερσώνας.