Σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Lukoil Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας στο κενό από τον έκτο όροφο νοσοκομείου στη Μόσχα.

Στελέχη της Lukoil, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, υποστηρίζουν ότι ο Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το τεκμηριώσουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον δύο άτομα που γνώριζαν τον Μαγκάνοφ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αυτοκτόνησε. Η ρωσική αστυνομία ρωτήθηκε αν θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου. Ωστόσο, παρέπεμψε σε ανώτερη υπηρεσία, η οποία δεν απάντησε.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Lukoil, ο Μαγκάνοφ πέθανε μετά από μάχη με σοβαρή ασθένεια.

Τουλάχιστον άλλα τέσσερα στελέχη εταιρειών ενέργειας της Ρωσίας έχουν πεθάνει από την αρχή του πολέμου

Αρκετά άλλα ανώτερα στελέχη με δεσμούς στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας πέθαναν ξαφνικά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

Την επομένη έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ένα στέλεχος της Gazprom, ο Αλεξάντερ Τουλάκοφ, βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του σπιτιού του κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Απρίλιο ο Σεργκέι Προτοσένια, πρώην κορυφαίος διευθυντής της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek, βρέθηκε νεκρός με τη γυναίκα και την κόρη του σε μια βίλα στην Ισπανία. Η περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας, που ερευνά την υπόθεση, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Προτοσένια τις σκότωσε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Τον Μάιο ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας πρώην διευθυντής της Lukoil, ο Αλεξάντερ Σουμπότιν, βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο ενός σπιτιού έξω από τη Μόσχα.

Τον ίδιο μήνα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Βλάντισλαβ Αβάγεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα της Μόσχας, μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του.

Ο Μαγκάνοφ εργαζόταν στη Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας, και είχε επιβλέψει τη διύλιση και την παραγωγή του πετρελαίου καθώς και τις έρευνες για την ανεύρεσή του, ενώ το 2020 έγινε πρόεδρος. Ο αδελφός του, Nail, είναι επικεφαλής της μεσαίας ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Tatneft.

Η Lukoil είχε ζητήσει το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τις ρωσικές εταιρείες, η Lukoil πήρε θέση για την επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία. Σε δήλωση της 3ης Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό τέλος στην ένοπλη σύγκρουση», μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Μαγκάνοφ ήταν στενός συνεργάτης ενός εκ των ιδρυτών της Lukoil, του Βαγκίτ Αλεκπέροφ, και συμμετείχε συχνά σε συναντήσεις Ρώσων παραγωγών πετρελαίου και του υπουργείου Ενέργειας, για να αποφασίσουν για κοινές δράσεις ως μέρος της ομάδας του ΟΠΕΚ+.

Ο Αλεκπέροφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου, παραιτήθηκε από πρόεδρος της Lukoil τον Απρίλιο, μία εβδομάδα αφότου η Βρετανία τού δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία και του επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως μέρος των κυρώσεων για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.