Sportday Weekend (Σχόλιο:Χελάκης,Αλεξανδράτος,Σόμογλου, Σαρίδης,Γουλής,Αρναούτογλου,Γρομητσάρης)
Sportday Weekend (Σχόλιο:Χελάκης,Αλεξανδράτος,Σόμογλου, Σαρίδης,Γουλής,Αρναούτογλου,Γρομητσάρης) Δημοσθένης Καρμοίρης
pedro
Διεθνή

FT: Το κόστος ζωής στην Ισπανία κλονίζει τη δημοτικότητα του Πέδρο Σάντσεθ

Η ανεργία, η ακρίβεια και το κόστος ζωής της Ισπανίας

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το κόστος ζωής συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δίνει το προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times . Η συντηρητική αντιπολίτευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης παίρνει προβάδισμα 8 μονάδων στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Σάντσεθ αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη χρονιά από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια», λέει η Luciá Méndez, μια εκ των ιδρυτών της El Mundo. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα σχεδόν 9 μονάδων στην συντηρητική αντιπολίτευση. «Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει έδαφος, την στιγμή που η οικονομία χειροτερεύει».

Ο κίνδυνος για τον Σάντσεθ κατέστη ορατός όταν η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κατέγραψε ηχηρή νίκη στην Ανδαλουσία, παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών. Παρά την ήττα, ο Σάντσεθ ισχυρίστηκε πως “η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή”, σημειώνει η εφημερίδα.

Η κατάσταση της οικονομίας θα ορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως ο Sanchez θα καθυστερήσει τη διενέργεια εκλογών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 – όσο περισσότερο μπορεί δηλαδή – με την ελπίδα ότι στο ενδιάμεσο θα ανακάμψει η οικονομία.

Και ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, μια μικρή αύξηση που κατεγράφη τον Ιούλιο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Όπως εξηγεί ο Pablo Simón, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη «Κανένα οικονομικό ζήτημα δεν είναι πιο σημαντικό στην Ισπανία από την ανεργία. Αν ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει, θα πρόκειται για μείζον ζήτημα σε ό,τι αφορά τις εκλογές».

Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας το 12,6% τον Ιούλιο του 2022 την στιγμή που, για παράδειγμα, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 11,4% τον ίδιο μήνα (μειώθηκε από το 12,3% τον Ιούνιο).

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανική βουλή θεσμοθέτησε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται όρια για την θερμοκρασία των κλιματιστικών.

Ο Sanchez επεδίωξε να ανακτήσει τη δυναμική του με ένα πακέτο 9 δις, το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις συντάξεων, μειώσεις φόρων και επιδόματα για την στήριξη νοικοκυριών που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος της ενέργειας που αυξάνεται αλλά και τον πληθωρισμό που έφτασε στο 10,8% τον Ιούλιο (το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 38 ετών). Την ίδια στιγμή, επέβαλε υψηλούς φόρους σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας. Ο Alberto Núñez Feijóo, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “δημοσιονομικό λαϊκισμό” ενώ αμφισβήτησε την αποδοτικότητα των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επίδραση που μπορούν να έχουν σε κατανάλωση και τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση ο Feijóo, από την στιγμή της εκλογής του τον Απρίλιο, κατάφερε να ενώσει το Λαϊκό Κόμμα μετά από μήνες σκληρής εσωτερικής διαμάχης. Μάλιστα από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, κατάφερε να ξεπεράσει τον Sanchez στις δημοσκοπήσεις κυρίως μετά τη νίκη στην Ανδαλουσία. Μάλιστα φαίνεται πως το Λαϊκό Κόμμα επεκτείνεται πλέον προς δύο κατευθύνσεις, προσελκύοντας τόσο ψηφοφόρους του κέντρου που είχαν στο παρελθόν ψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και υποστηρικτές του ακροδεξιού Vox. Πολλοί αποδίδουν την επικράτησή του στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με την πολιτική αστάθεια.