O τελευταίος ιστορικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κηδεύτηκε σήμερα, Σάββατο στη Μόσχα, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν απόντα.

Σημειώνεται πως η σορός του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην ίδια αίθουσα όπου έγιναν οι τελετές για τους προκατόχους του στο Κρεμλίνου, όπως ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Μπρέζνιεφ…

gk

 Η τιμητική φρουρά και η ρωσική σημαία ήταν τα μόνα στοιχεία που θύμιζαν, ότι επρόκειτο για την κηδεία ενός ανθρώπου που κάποτε ηγήθηκε της χώρας.

Επικαλούμενος το φορτωμένο πρόγραμμα του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρέστη στο τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που έβαλε τέλος στον Ψυχρό πόλεμο. Πριν ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα, τον Γκορμπατσόφ αποχαιρέτησε ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ήταν ο μόνος ξένος ηγέτης που βρέθηκε στη Μόσχα. Τιμές απέδωσαν οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας.

Κάτω από το πολεμοχαρές πανό με τα σύμβολα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας στήθηκε το ποτάμι των Μοσχοβιτών που πήγαν να αποχαιρετήσουν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Μπροστά στο ανοιχτό φέρετρο φίλοι, συνεργάτες και απλοί πολίτες άφησαν λουλούδια και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην κόρη και τις εγγονές του ανθρώπου που τους έδωσε την ελευθερία, όπως είπαν.

Ο Γκορμπατσόφ μας έδωσε μια ευκαιρία και εμείς τη χάσαμε, δήλωσε ο ιδρυτής του φιλελεύθερου κόμματος «Γιάμπλοκο».

Η τελετή ξεπέρασε κατά δύο ώρες τον προγραμματισμένο χρόνο. Στην κορυφή της πομπής ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης «Νόβαγια γκαζέτα» Ντμίτρι Μουράτοφ κρατούσε τη φωτογραφία του Γκορμπατσόφ, που ήταν ιδρυτής της εφημερίδας.

Η σημαία της Ρωσίας κάλυπτε το φέρετρο καθώς η σορός του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έφτασε στο κεντρικό νεκροταφείο της Μόσχας Νοβοντέβιτσι.

Ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης κηδεύτηκε δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα, βάζοντας τέλος σε μια ολόκληρη εποχή για τη Ρωσία και τον κόσμο.