Έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών η βασίλισσα Ελισάβετ ολόκληρη η Βρετανία – κι όχι μόνο - βυθίστηκε στο πένθος.

Είχε γίνει γνωστό πως, όταν φύγει από τη ζωή, θα τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «London Bridge» (Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε).

 Όμως, υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο που προβλέπει το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει, αν η Ελισάβετ πεθάνει ενώ βρίσκεται στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Εκεί που βρισκόταν δηλαδή και την επισκέφθηκε η βασιλική οικογένεια στις τελευταίες στιγμές της.

Σύμφωνα με τον Independent, πρόκειται για την «Επιχείρηση Μονόκερος», το σχέδιο που δημιουργήθηκε και αναθεωρείται τακτικά, για να διασφαλίζει γρήγορες και οργανωμένες διαδικασίες, για το ενδεχόμενο που η βασίλισσα πεθάνει στην κατοικία της στη Σκωτία.

Σύμφωνα με αυτό, με το θάνατο της Ελισάβετ το κοινοβούλιο της Σκωτίας αμέσως αναστέλλει τις εργασίες του. Το σώμα της θα μεταφερθεί στο Holyroodhouse όπου θα αναπαυθεί και στη συνέχεια στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Royal Mile στο Εδιμβούργο.

Το σώμα της αργότερα θα κάνει το τελευταίο ταξίδι για το σπίτι, με το φέρετρό της να μεταφέρεται στον σταθμό Waverley της πόλης και από εκεί, με το Βασιλικό Τρένο στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα παρόμοιο πρωτόκολλο θα ίσχυε αν η βασίλισσα πέθαινε στο Λονδίνο, γνωστό ως «Επιχείρηση: Γέφυρα του Λονδίνου», το οποίο δημιουργήθηκε προσεκτικά τη δεκαετία του 1960.

Όμως, τελικά, όπως φαίνεται, θα τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερος» (Operation: Unicorn).