Ουρές πολλών χιλιομέτρων σχηματίστηκαν έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, καθώς χιλιάδες είναι οι Βρετανοί που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Πιο συγκεκριμένα, άνθρωποι όλων των ηλικιών θέλησαν να αφήσουν λουλούδια, ζωγραφιές, γράμματα, ακόμη και προσωπικά αντικείμενα.


Παρόμοιες ήταν οι ουρές που σημειώθηκαν και στα άλλα βασιλικά κτήματα, όπως το Μπαλμόραλ, στο οποίο και απεβίωσε η βασίλισσα Ελισσάβετ, αλλά και το Ουίνσδορ.

Παράλληλα, και στις κοινότητες της Σκωτίας, οικογένειες στέκονται σιωπηλά να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Σημειώνεται ότι από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας διέσχισε αργά την αγαπημένη της Σκωτία, σε ένα ταξίδι διάρκειας έξι ωρών.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε το πρωί, αφού οι έξι δασοφύλακες του Μπαλμόραλ μετέφεραν το φέρετρο από την αίθουσα χορού του κάστρου στη νεκροφόρα.

Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από λουλούδια, όλα μαζεμένα από τους κήπους του Μπαλμόραλ.

Τα επτά οχήματα πέρασαν αργά μπροστά από τα μπουκέτα που είχαν αφήσει οι πολίτες κατά μήκος της περίφραξης.

Το Μπαλάτερ ήταν το πρώτο χωριό που υποδέχτηκε την Ελισάβετ. Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες, κληρικοί και τοπικοί αξιωματούχοι, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα αλλά και με παραδοσιακές σκωτσέζικες ενδυμασίες, είχαν στηθεί στην άκρη του κεντρικού δρόμου. Κάποιοι έσκυβαν σε ένδειξη σεβασμού, άλλοι έραιναν τη νεκροφόρα με λουλούδια.

«Ήταν η μοναδική βασίλισσα που γνώρισα στη ζωή μου», είπε η Νία Γκρέι-Γουόνελ, μια επιστήμονας που ζει σε γειτονικό χωριό.

Κατόπιν, τα χωριά διαδέχτηκαν το ένα το άλλο. 

Γύρω από το ανάκτορο του Χόλιρουντχάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία στο Εδιμβούργο, το πλήθος ήταν ατελείωτο, εν αναμονή της άφιξης της αυτοκινητοπομπής, γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας). 

Το φέρετρο θα παραμείνει τη νύχτα στο Χόλιρουντχαουζ και αύριο θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου, όπου θα τελεστεί δέηση. Το βράδυ της Τρίτης, θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β΄ θα τελεστεί στις 19 Σεπτεμβρίου.