Η τελευταία πράξη ενός σημαντικού κεφαλαίου στην ιστορία της Βρετανίας έλαβε χώρα, με την νεκρώσιμη ακολουθία για την βασίλισσα Ελισάβετ, να πραγματοποείται σε κλίμα πένθους και οδύνης για τον βρετανικό λαό. 

Το φέρετρο της βασίλισσας οποθετήθηκε στην κρύπτη που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του κάστρου του Ουίνδσορ, με τη Βρετανία να της απευθύνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό.
feretro
feretro3

teleti2
teleti1
Λίγο νωρίτερα, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, που θεωρούνται σύμβολα του μονάρχη. Με τις κάμερες να δείχνουν έναν μουσικό να παίζει γκάιντα, το φέρετρο βυθίστηκε στην κρύπτη.
feretro2
feretro4

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς Κάρολος, η Καμίλα, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι σε ξεχωριστά αυτοκίνητα.



Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο αλλά και μουσικές του Μπαχ. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί αργότερα μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Κάρολο σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, που θα επιστρέψει στο παρεκκλήσι στις 21:30 ώρα Ελλάδος. Τα ανάκτορα δεν ανακοίνωσαν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής, κάνοντας λόγο για μια «ιδιωτική στιγμή».

kideia1
kideia2_2
kideia_3

Εντός του κάστρου του Γουίνδσορ έγινε και η τελευταία νεκρική πομπή και ακολούθησε η κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας.

26212573
26212572
26212566






Από την Αψίδα του Ουέλινγκτον, ως το Γουίνδσορ, η μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ έγινε με νεκροφόρα. Πλήθος κόσμου κατά μήκος της διαδρομής είχε συγκεντρωθεί και έραινε με λουλούδια τη σορό της βασίλισσας.

Λίγη ώρα νωρίτερα  στο Αββαείο του Γουέστμινστερ ολοκληρώθηκε, το πρώτο μέρος της τελετής  και  ακολούθησε η 45λεπτη νεκρική πομπή στους δρόμους του Λονδίνου με κατάληξη την Αψίδα του Ουέλινγκτον, όπου η σορός της βασίλισσας τοποθετήθηκε στη νεκροφόρα και ξεκίνησε το τελευταίο της ταξίδι προς το Γουίνδσορ.

 Το πρώτο μέρος ήταν η τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ με την παρουσία 2.000 υψηλών καλεσμένων

Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου, κυρίως Βρετανών, έχει ήδη πάρει θέση ώστε να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι όλα τα τεκταινόμενα, καθώς παράλληλα σειρά εκδηλώσεων έλαβε χώρα προς τιμή της αγαπημένης βασίλισσας του βρετανικού λαού.


















,




















 






Με λεωφορεία στο Ουίνδσορ πλήθος κόσμου






200μελής μπάντα και άγημα 142 ναυτών «συνοδεύουν» τη βασίλισσα


Σε κανονιοφόρο του βασιλικού ναυτικού τοποθέτησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ.



Πρώην πρυθυπουργοί της Βρετανίας

H άφιξη τριών πρώην πρωθυπουργών της Βρετανίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.


Η στιγμή της άφιξης του Τζο Μπάιντεν



Στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ οι πιο πιστές βοηθοί της βασίλισσας Ελισάβετ

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν


Στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ έφτασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, Μπριζίτ
macron1

Χτύπησαν οι καμπάνες

Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησαν να χτυπούν οι καμπάνες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Συνολικά θα χτυπήσουν 96 φορές όσα και τα χρόνια ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ

Άναψαν τα κεριά στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ


Στις 10 το πρωί άνοιξαν οι πύλες του Αβαείου

Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε στις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδος, στις 10 το πρωί άνοιξαν οι πύλες του Αβαείου του Γουέστμινστερ και ξεκίνησε η άφιξη των καλεσμένων.

Παρόντες 2.000 επίσημοι καλεσμένοι

2.000 καλεσμένοι αναμένεται να παραστούν στην τελετή, ανάμεσά τους ηγέτες κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών, η ευρύτερη οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ, εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Αρκετοί από τους καλεσμένους στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν ήδη λάβει τις θέσεις τους στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
protoi_kalesmenoi

Παρόντες και οι γονείς της Κέιτ Μίντλετον

Οι γονείς της συζύγου του πρίγκιπα Γουίλιαμ είχαν πάντα καλές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια. Δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Βασιλική οικογένεια

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος θα κάτσουν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του Αβαείου του Γουεστμίνστερ. Δίπλα τους θα είναι ο σερ Τιμ Λόρενς, ο δούκας του Γιόρκ, Άντριου, και στη συνέχεια ο πρίγκιπας Έντουαρντ με τη σύζυγό του.

Κατά μήκος του διαδρόμου θα κάθονται ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον με τα παιδιά τους Τζορτζ και Σάρλοτ, και δίπλα τους ο Πίτερ Φίλιπς με τους Ζάρα και Μάικ Τίνταλ.

Ακριβώς πίσω από τον βασιλιά θα κάτσει ο πρίγκιπας Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ να κάθεται πίσω από την Καμίλα και δίπλα στην πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Στη 14η σειρά ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί στην 14η σειρά πίσω από τον βασιλιά πίσω από τον εκπρόσωπο της Πολωνίας και μπροστά από αυτόν της Τσεχίας. Η Τζιλ Μπάιντεν θα έχει δίπλα της τον εκπρόσωπο της Ελβετίας ενώ ακριβώς απέναντι από το ζεύγος Μπάιντεν οι θέσεις γράφουν Δημοκρατία της Κορέας.

Παγκόσμιο γεγονός

Την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά περί τους 4,1 δισ. ανθρώπους, ενώ δύο εκατομμύρια κόσμου έχουν ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα για το ύστατο χαίρε στην μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας.

Η τελευταία επιθεώρηση στο Μπάκιγχαμ

Η τελευταία επιθεώρηση του επικεφαλής του τελετουργικού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Εξαιρέσεις στον τρόπο άφιξης

Οι περισσότεροι καλεσμένοι στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασαν με λεωφορεία, καθώς η κίνηση στους γύρω δρόμους έχει διακοπεί και -φυσικά- για λόγους ασφαλείας.

Επιτράπηκαν μονάχα λίγες εξαιρέσεις, όπως στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στη σύζυγό του Τζιλ, οι οποίοι κατέφθασαν με την προεδρική λιμουζίνα, το γνωστό The Beast, για λόγους ασφαλείας.

Με δικό του αυτοκίνητο έφτασε και ο πρόεδρος του Ισραήλ, επίσης για λόγους ασφαλείας.

O βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ακολουθούν την πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ


H πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 12:54.

Η στιγμή της άφιξης του φερέτρου στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ



O πρίγκιπας Τζορτζ στην πομπή για τη βασίλισσα Ελισάβετ κρατώντας το χέρι του πατέρα του, πρίγκιπα Γουίλιαμ



Το βίντεο με την είσοδο του φερέτρου της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ




Τα αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ


Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ

Ξεκινώντας την τελετή ο αρχιμανδρίτης του Γουεστμίνστερ αναφέρθηκε στο αίσθημα του καθήκοντος που είχε η βασίλισσα Ελισάβετ και «την αφιέρωσή της στους ανθρώπους». «Ευχαριστούμε τον Θεό για το συνεχές παράδειγμά της όσον αφορά την χριστιανική πίστη και την αφοσίωση. Θυμόμαστε την αγάπη για την οικογένειά της και τη δέσμευσή της στις αξίες που θεωρούσε ύψιστες».


Η βασιλική οικογένεια ψάλει ύμνους στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ




Η βαρώνος Σκότλαντ διάβασε την Α΄επιστολή Προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου

H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ανέγνωσε τη  Δεύτερη Επιστολή του Ιωάννη

.

Μέγκαν Μαρκλ και Κέιτ Μίντλετον στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ

Στο κήρυγμά του ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, αναφέρθηκε αρχικά στην υπόσχεση που είχε δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 21 ετών, για να υπηρετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι «ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί μια τέτοια υπόσχεση τόσο καλά». «Λίγοι ηγέτες έλαβαν την αγάπη που έχουμε δει» στη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.

Στεφάνι για τη βασίλισσα Ελισάβετ

Κατόπιν αιτήματος του βασιλιά, το στεφάνι της βασίλισσας είναι φτιαγμένο από δεντρολίβανο, αγγλική βελανιδιά και μυρτιά, κομμένη από φυτά που καλλιεργήθηκαν από μύρτο που υπήρχε στη γαμήλια ανθοδέσμη της βασίλισσας και λουλούδια σε αποχρώσεις του χρυσού, του ροζ και του βαθύ μπορντό, με πινελιές λευκού, που έχουν κοπεί από τους κήπους των βασιλικών κατοικιών.

H χορωδία έψαλε και τον Ψαλμό 34 «O taste and see how gracious the Lord is: blest is the man that trusteth in him» τη μουσική για τον οποίο είχε συνθέσει ο Ralph Vaughan Williams για την τελετή ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.

Σίγησε όλη η Βρετανία

Καθώς η τελετή στο Γουέστμινστερ Άμπεϊ ολοκληρώθηκε, σε όλη τη Βρετανία τηρήθηκε δυο λεπτών σιγή στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μετά την δύο λεπτών σιγή ακούστηκε ο εθνικός ύμνος «God Save The King».

Συναισθηματικές σκηνές σε κρουαζιερόπλοιο στο Ντουμπάι

Συγκινημένοι οι Βρετανοί στο κρουαζιερόπλοιο παρακολουθούν τη ζωντανή μετάδοση της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ



Παρακολουθήστε ολόκληρη την τελετή μέσω του SkyNews



Αναλυτικά το πρόγραμμα (Ώρες Ελλάδας)

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ
Στις 10:00 ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους
Στις 12:35 το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού
Στις 12:44 θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ
Στις 12:52 η πομπή θα φτάσει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ
Στις 13:00 ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο
Στις 14:00 ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 14:15 ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση
Στις 15:00 η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)
Στις 17:06 η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή
Στις 17:10 η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά
Στις 17:40 ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή
Στις 17:53 η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο
Στις 16:00 ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες
Στις 21:30 θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη