Στη δίνη σκανδάλου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Γαλλία μετά τις καταγγελίες τριών αδελφών ότι πριν από 44 χρόνια έπεσαν θύματα βιασμού από μοναχούς, κατά τη διάρκεια της θερινής παραμονής τους εκεί.

Η υπόθεση συνταράζει τους κόλπους της Εκκλησίας, καθώς, όπως ανέφεραν τα αδέλφια, πιθανότατα κι άλλα αγόρια έζησαν τον ίδιο εφιάλτη. Αρχιμανδρίτης μάλιστα, ο οποίος είναι και ο τελευταίος μοναχός που έχει μείνει πια στη μονή, έκανε τη ζοφερή πρόβλεψη ότι πλέον -μετά τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την Καθολική Εκκλησία- ήρθε και η σειρά της Ορθόδοξης.


Το ειδεχθές περιστατικό φέρεται να συνέβη κατ’ επανάληψη τα καλοκαίρια του 1978, ’79 και ’80, όταν οι καταγγέλλοντες Νταμιέν, Έρικ και Μπόρις Μπεπολντίν, ηλικίας γύρω στα 50 σήμερα, ήταν 8, 10 και 12 ετών. Τόπος του μαρτυρίου των παιδιών φέρεται να ήταν το Saint-Nicolas à la Dalmerie, που βρίσκεται στη νότια Γαλλία, 60 χιλιόμετρα από το Μονπελιέ και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την υπόθεση έφερε στο φως η εφημερίδα «Libération», μετά τη μαρτυρία των δύο από τα τρία αδέλφια, ενώ οι μοναχοί που καταγγέλλονται για τους βιασμούς δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Ένα από τους καταγγελλόμενους, όπως έγινε γνωστό, ήταν εκείνα τα χρόνια ο ηγούμενος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μοναστήρι δέχεται ως αληθινές τις καταγγελίες των θυμάτων, ωστόσο τα «εγκλήματα» έχουν πια παραγραφεί. Τραγική ειρωνεία στην αποτρόπαια υπόθεση είναι το γεγονός ότι τα αδέλφια για περισσότερο από 30 χρόνια κρατούσαν το στόμα τους κλειστό και δεν γνώριζαν πως αντίστοιχες πράξεις βίωναν και οι τρεις. Με το πέρασμα των ετών πολλές αναμνήσεις έσβησαν, ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ξεχάστηκαν, μέχρι τη στιγμή που ένας από τους τρεις διακομίστηκε σε ψυχιατρική κλινική. Οι γονείς τους δεν ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες, όμως τα τραύματα στις ψυχές των παιδιών τους δεν επουλώθηκαν ποτέ.

Ο 52χρονος σήμερα Νταμιέν Μπεπολντίν προσπαθεί ακόμα να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Αν και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο τένις κλαμπ όπου εργάζεται, παραμένει πάντα κλεισμένος στον εαυτό του. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Για καιρό είχα καταφέρει να γίνω πιο κοινωνικός όμως τώρα “ξαναπέφτω”. Έχω ακόμα την αίσθηση του βιασμού επάνω μου. Και με αυτή θα πεθάνω. Αυτό το παρελθόν σαπίζει το παρόν μας».

Η παραγραφή

Τα τρομερά γεγονότα που κατήγγειλε ο Μπεπολντίν έχουν ήδη παραγραφεί. Για το λόγο αυτό απορρίφθηκε και η επώνυμη καταγγελία που έκαναν και τα τρία αδέλφια το 2009. Σύμφωνα με τον 52χρονο, το γεγονός ότι ουδέποτε αποδόθηκε δικαιοσύνη τον ώθησε να μιλήσει δημόσια για τους βιασμούς, προκειμένου αυτός και οι δύο αδελφοί του να μπορέσουν κάπως να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Το 2010 ένας από τους αδελφούς επέστρεψε στο μοναστήρι με σκοπό να σκοτώσει όποιον δράστη έβρισκε εκεί, πράξη από την οποία τον απέτρεψαν οι άλλοι δύο. Ωστόσο, οι φερόμενοι ως θύτες (τότε) λέγεται ότι δεν έδειξαν το παραμικρό ίχνος μετάνοιας, καθώς γνώριζαν ότι οι πράξεις τους είχαν παραγραφεί.

Τη μαρτυρία των θυμάτων επιβεβαιώνει ουσιαστικά ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι και ο ίδιος, αν και μόλις είχε φτάσει στο μοναστήρι, είχε μάθει ότι οι δύο μοναχοί είχαν σχέσεις με νεαρούς «16 ετών» και ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι. Ο μητροπολίτης Γαλλίας Δημήτριος δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα, χωρίς κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο μοναστήρι «για το παρελθόν και το παρόν του» εκφράζοντας «αποτροπιασμό» και «μεγάλη θλίψη» στην έλλειψη επίβλεψης, της οποίας επωφελήθηκαν οι «παιδεραστές».

Ο μητροπολίτης Δημήτριος διαβεβαίωσε πως θα εξετάσει προσωπικά με μεγάλη προσοχή «κάθε περίπτωση που θα αποκαλυφτεί στο πλαίσιο της έρευνας».

Σημειώνεται πως ο ιδρυτής του μοναστηριού, αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, ήταν ηγούμενος μέχρι το 2000. Το μοναστήρι Saint Nicolas à la Dalmerie ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργούσε και ως πολιτιστικό κέντρο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το επισκέφτηκε για να τιμήσει τον ιδρυτή του το 2016.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 19/9