Το τελευταίο «αντίο» είπαν τη Δευτέρα στη βασίλισσα Ελισάβετ. Πλήθος κόσμου έσπευσε να αποχαιρετήσει την «αιώνια» βασίλισσα.

Τις καρδιές των Βρετανών, κι όχι μόνο, κέρδισαν οι οχτώ στρατιώτες που με τους σταθερούς τους ώμους, κουβάλησαν με ασφάλεια το φέρετρο της Ελισάβετ.

Με τα μάτια του κόσμου στραμμένα πάνω τους, οι οκτώ στρατιώτες από τους Φρουρούς των Γρεναδιέρων του 1ου Τάγματος σήκωσαν και κατέβασαν το φέρετρο των 226 κιλών, από μόλυβδο, της βασίλισσας τουλάχιστον δέκα φορές στο ταξίδι της από την αίθουσα του Γουέστμινστερ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ.

Η ομάδα δεν έκανε το παραμικρό λάθος όλη μέρα, με κάθε στρατιώτη να φοράει μπότες με λαστιχένια σόλα, για να αποφύγει να γλιστρήσει στο εξαιρετικά γυαλισμένο πέτρινο πάτωμα του παλατιού.

Άψογη απόδοση που έκανε περήφανους τους Βρετανούς

Το αξιοζήλευτο έργο ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο της βασίλισσας ήταν ισορροπημένα πάνω από το φέρετρό της. Και μπορεί να φανταστεί κανείς το βάρος της ευθύνης όταν σχεδόν 8 δισ. θεατές απ' όλον τον πλανήτη έχουν καρφωμένα τα βλέμματα πάνω τους.

Αλλά, καθώς οι στρατιώτες κρατούσαν τις ορειχάλκινες λαβές του φέρετρου, περπατούσαν γνωρίζοντας ότι το καπάκι είχε ευτυχώς εξαρτήματα για να στερεώνουν τα κοσμήματα στη θέση τους. Κάποια στιγμή φάνηκε ότι τα λουλούδια που ήταν τοποθετημένα στο στεφάνι πάνω από το φέρετρο άρχισαν να ταλαντεύονται, αλλά οι στρατιώτες το έγειραν αριστοτεχνικά, τόσο όσο, για να ασφαλίσουν το φύλλωμα χωρίς να τραβήξουν τα βλέμματα.

Το έργο να σηκώσουν το φέρετρο στις απότομες σκάλες του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, 450 ετών, ήταν αρκετά απαιτητικό, αλλά η άψογη απόδοσή τους κατά τη διάρκεια της φορτισμένης αυτής ημέρας έχει κερδίσει τον έπαινο του βρετανικού έθνους, με θαυμαστές σε όλη τη Βρετανία να δηλώνουν: «Αυτοί έκαναν περήφανο το έθνος μας και την Αυτού Μεγαλειότητα».

llkl

Οι οκτώ στρατιώτες, τουλάχιστον πέντε από τους οποίους υπηρετούσαν μόλις πριν από εβδομάδες στο Ιράκ, προέρχονταν από το 1ο Τάγμα Φρουρών Γρεναδιέρων.

Ένας Βρετανός σχολίασε: «Μια τόσο θλιβερή και βαρυσήμαντη μέρα σήμερα με την κηδεία της βασίλισσας, αλλά πρέπει να πω ότι αυτοί οι οκτώ νεαροί άνδρες που μετέφεραν το φέρετρο της βασίλισσας στο τελευταίο της ταξίδι ήταν απολύτως άψογοι. Ανεβαίνοντας ακόμη και τα σκαλιά του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου. Τους αξίζει ένα μετάλλιο».

Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Ελπίζω οι νεκροπομποί να λάβουν ειδική μνεία κάπου και ένα μετάλλιο για τις προσπάθειές τους σήμερα… Ήταν καταπληκτικοί ειδικά όταν ανέβηκαν εκείνα τα σκαλιά».

Το τελευταίο ιερό καθήκον στη βασίλισσα Ελισάβετ

Καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες παρατάχθηκαν στους δρόμους για τις πομπές, το έργο των φρουρών ξεκίνησε προτού ανοίξουν οι κάμερες και πολύ μετά το κλείσιμό τους.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ντάνατ, πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, το τελευταίο τους καθήκον ήταν να μεταφέρουν τη βασίλισσα δίπλα στον αγαπημένο της πρίγκιπα Φίλιππο.

«Βαθιά στον βασιλικό θόλο κάτω από το παρεκκλήσι, οι παλαίμαχοι θα έχουν ένα τελευταίο καθήκον μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - να μεταφέρουν τη σορό της αείμνηστης βασίλισσας στον τελευταίο τόπο ανάπαυσής της κοντά στον σύζυγό της, τον δούκα του Εδιμβούργου και στον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ'».

Η τρομακτική ανάβαση των σκαλιών

Ο κόσμος κράτησε την ανάσα του καθώς οι οκτώ στρατιώτες ανέβαιναν σχολαστικά τα απότομα σκαλιά του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, κρατώντας χθες στους ώμους τους την αγαπημένη τους μονάρχη.

Η ηράκλεια προσπάθειά τους να σηκώσουν το φέρετρο της Αυτής Μεγαλειότητος και να το μεταφέρουν με τόση χάρη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας -χωρίς λάθος- άφησε τους ανθρώπους στα social media έκπληκτους.

Ένα άτομο περιέγραψε τους νεαρούς στρατιώτες ως την «ανώτερη βαθμίδα, crème de la crème» των παλαιμάχων.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο άτομο έγραψε στο Twitter: «Νιώθω δέος. Έχουν κουβαλήσει και περπατήσει μαζί της προσεκτικά και χωρίς λάθη όλη την ημέρα. Μόνο εγώ κράταγα την αναπνοή μου σε αυτά τα σκαλιά; Κρατάγατε και εσείς την αναπνοή σας σε αυτά τα σκαλιά;».

Ένας άλλος, εντυπωσιασμένος, πρόσθεσε: «Αυτοί οι 8 αξίζουν ένα μετάλλιο. Το άγχος που ένιωσα μόλις παρακολουθούσα -ειδικά στα σκαλοπάτια- έχουν κάνει τον εαυτό τους και όλους όσους τους έβλεπαν περήφανους».

Οι στρατιώτες που την προστατεύουν στη ζωή και στον θάνατο

Κάτω από τη λάμψη του παγκόσμιου Τύπου, οι οκτώ στρατιώτες εργάστηκαν ως ομάδα, περπατώντας αργά μέσα από το Αββαείο ακολουθούμενοι από κοντά από τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα σύζυγο Καμίλα.

Ήταν όλοι οι Φρουροί των Γρεναδιέρων του 1ου τάγματος. Η μονάδα αυτή είχε στενή σχέση με τη βασίλισσα, καθώς η μονάρχης κατείχε θέση διοικητή της μονάδας και έκανε προσωπική επιθεώρησή της κάθε δεκαετία.

Το τάγμα της βασίλισσας θα διατηρήσει την επωνυμία της μέχρι να αναπαυθεί η μονάρχης.

Όπως δήλωσε ένας βετεράνος αξιωματικός: «Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν το σώμα της, τόσο στη ζωή όσο και στον θάνατο, παραμένοντας η φρουρά της βασίλισσας μέχρι να αποφασίσει διαφορετικά ο βασιλιάς Κάρολος. Στη συνέχεια, τα καθήκοντά τους θα μεταφερθούν στον επόμενο μονάρχη».

Οι Φρουροί των Γρεναδιέρων είναι το ανώτερο τακτικό σύνταγμα Στρατού και χρονολογείται από το 1656.

Συνολικά, περίπου 4.000 στρατιωτικοί συμμετείχαν στη νεκρώσιμη πομπή, σε όλες τις τελετές προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ.