Αναβρασμό στο εσωτερικό της Ρωσίας έχει προκαλέσει ι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση, προκειμένου να ενισχύσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που πολεμούν, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, εδώ και έξι μήνες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, στο ολιγόλεπτο διάγγελμά που πραγματοποίησε προς το ρωσικό λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε την Τετάρτη να δαιμονοποιήσει για άλλη μία φορά τη Δύση ως άλλοθι απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας του, που έρχεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ήττας, παράλληλα με την πιθανότητα -αν όχι βεβαιότητα- πολλαπλασιασμού των ανθρώπινων απωλειών για το Κρεμλίνο, καθώς οι έφεδροι είναι, κατά γενική ομολογία, λιγότερο έμπειροι και όχι εντελώς αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου, στο πεδίο της μάχης.

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το εχθές το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου ιστοτόπου, παρ'ότι ο αρχικός στόχος του Ρώσου Προέδρου ήταν η «μερική επιστράτευση» να δώσει νέα ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ιδίως μετά την νικηφόρα ουκρανική αντεπίθεση, αλλά και να καθησυχάσει τους ασκούντες κριτική -για πρώτη φορά δημόσια- ως προς την έκβαση των επιχειρήσεων, εντούτοις η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του εξελίσσεται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αρνητικοί στη λογική της υποχρεωτικής στράτευσης (πλην των φοιτητών), άνδρες ιδίως νεαρής ηλικίας εγκαταλείπουν από χθες και με κάθε μέσο τη Ρωσία, αναζητώντας την τύχη τους μακριά από το θέατρο του πολέμου. Η υψηλή ζήτηση για ένα «σωτήριο» εισιτήριο είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μυθώδη ποσά για μια θέση στις χθεσινές αεροπορικές πτήσεις, ενώ ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν από ΙΧ και πεζούς στα σύνορα με τη Γεωργία, όπου περνούν χιλιάδες νέοι Ρώσοι τις τελευταίες ώρες, διασφαλίζοντας την «εξαίρεσή» τους από το «όραμα» του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανασύνταξη του ρωσικού στρατού.