Νέος, 38ος στη σειρά, Υπαρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, ή ο αντίστοιχος στα καθ’ ημάς Υπαρχηγός ΓΕΝ, είναι …γυναίκα και μάλιστα «πλήρης» ναύαρχος τεσσάρων αστέρων (Full Admiral), κάτι βεβαίως που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Αμερικανικού Ναυτικού. Αν σε αυτήν τη σπουδαία πρωτιά, προσθέσουμε και το γεγονός ότι η νεοπροαχθείσα τετράστερη Ναύαρχος είναι και μαύρη, τότε βεβαίως μπορούμε να αντιληφθούμε πολύ καλύτερα το μέγεθος της μοναδικής της επιτυχίας.

Πρόκειται για την 54χρονη Ναύαρχο Michelle J. Howard, USN, η οποία προήχθη προ ημερών στη διάρκεια ειδικής τελετής και αμέσως ανέλαβε τα προαναφερθέντα καθήκοντα της Υπαρχηγού Ναυτικών Επιχειρήσεων (Vice Chief of Naval Operations). Να προσθέσουμε δε ότι η Ναύαρχος Howard είναι το μοναδικό στέλεχος όλων των Κλάδων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που προάγεται σε θέση Στρατηγού, Ναυάρχου ή Πτεράρχου τεσσάρων αστέρων!

Η Ναύαρχος Howard γεννήθηκε το 1960, εισήχθη στη φημισμένη Ναυτική Ακαδημία της Annapolis των ΗΠΑ το 1978 και αποφοίτησε με την τάξη του 1982. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της στο Αμερικανικό Ναυτικό σημείωσε αρκετές πρωτιές. Εκτός από πρώτη γυναίκα ναύαρχος τεσσάρων αστέρων ήταν και η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιναύαρχος, ενώ ήταν και η πρώτη Αφροαμερικανίδα αξιωματικός στην οποία ανατέθηκαν τα καθήκοντα του κυβερνήτη πολεμικού πλοίου, του USS “Rushmore” (LSD-47), ένα αποβατικό σκάφος, κλάσεως “Whidbay Island”. Το 2006 ήταν η πρώτη από την τάξη της (1982), η οποία επελέγη για Αρχιπλοίαρχος, ενώ ως Υπαρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη στο συγκεκριμένο υψηλό αξίωμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Αμερικανικού Πενταγώνου, οι γυναίκες αποτελούν το 16,4% του προσωπικού του Αμερικανικού Ναυτικού, ενώ αποτελούν και το 25% της τάξεως των φετινών πρωτοετών της Annapoliw είναι επίσης γυναίκες!



Λ.Σ.Μ.