Ο πατέρας της νεαρής Ιρανής Μαχσά Αμινί, που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση την περασμένη εβδομάδα, κατηγόρησε τις Αρχές ότι λένε ψέματα για τον θάνατό της, καθώς οι διαδηλώσεις μαίνονται στο Ιράν παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις διαφωνίες με διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

 Ο Αμχάντ Αμιντί, του οποίου η κόρη Μαχσά πέθανε μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία των ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, δήλωσε ότι οι γιατροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της.

 Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πέθανε αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα, αλλά η οικογένειά της δήλωσε ότι δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ιρανικό φιλομεταρρυθμιστικό μέσο ενημέρωσης.

 «Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… Όσο κι αν ικέτευα, δεν με άφηναν να δω την κόρη μου», δήλωσε ο Αμχάντ Αμινί στο BBC Persia, χθες.

 Όταν είδε τη σορό της κόρης του πριν από την κηδεία της, ήταν εντελώς τυλιγμένη εκτός από τα πόδια και το πρόσωπό της - αν και παρατήρησε μώλωπες στα πόδια της. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», είπε.

 Το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν έδειξε τη Μαχσά Αμινί να καταρρέει σε ένα κέντρο «αναμόρφωσης» όπου την είχε μεταφέρει η αστυνομία ηθών για να λάβει «καθοδήγηση» σχετικά με την ενδυμασία της.

 Ο θάνατός της προκάλεσε έκρηξη οργής που έχει πάρει διαστάσεις, παρά τις προσπάθειες των Αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση των διαδηλώσεων μέσω διακοπής της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

 Μπλακ άουτ στο Διαδίκτυο

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο Whatsapp έχει περιοριστεί, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης η υπηρεσία παρακολούθησης του διαδικτύου Netblocks.

 Υπήρξε σχεδόν πλήρης διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε τμήματα της δυτικής επαρχίας Κουρδιστάν του Ιράν από το βράδυ της Δευτέρας και περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε άλλα τμήματα της χώρας, όπως το Σανάντατζ και η Τεχεράνη.