Έναν αιώνα μετά το φθινόπωρο του 1922, τότε που ο πρώην ιδρυτής του Φασιστικού Κόμματος Μπενίτο Μουσολίνι έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας, η φαίνεται πως θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, που είναι απόγονος του Μουσολίνι ως προς την πολιτική της ιδεολογία.

Η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συστήνεται ως κεντροδεξιά συντηρητική, πλησιάζει απειλητικά την εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική της πορεία έχει ξεκινήσει από περιθωριακά κόμματα, με ευθεία αναφορά στο ολοκληρωτικής ιδεολογίας, ένα ρεύμα που γιγαντώθηκε στο Μεσοπόλεμο.

Η Μελόνι, λοιπόν, ξεκίνησε την πολιτική της πορεία από τη Νεολαία του νεοφασιστικού κόμματος Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI).

Μάλιστα, σε νεαρή ηλικία, ανέλαβε την ηγεσία της Φοιτητικής Δράσης, της φοιτητικής οργάνωσης του νεοφασιστικού κόμματος.

Παράλληλα, εργαζόταν ως μπαργούμαν στο «Piper Club», από τα διασημότερα νυχτερινά κέντρα της Ρώμης.

Η μητέρα της φαίνεται πως ήταν εκείνη που την προέτρεψε να ασχοληθεί με την πολιτική και ήταν τα δικά της ιδεολογικά «πιστεύω» που οδήγησαν τη νεαρή κοπέλα στην Ακροδεξιά.

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα βίντεο του 1996, η 19χρονη τότε Μελόνι απευθύνεται στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Soir 3, εξηγώντας τις απόψεις της.

«Πιστεύω ότι ο Μουσολίνι ήταν ένας καλός πολιτικός. Αυτό σημαίνει πως ό,τι έκανε, το έκανε για την Ιταλία. Αυτό δεν το βρίσκουμε στους πολιτικούς που είχαμε τα τελευταία 50 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτοσυστήνεται, μάλιστα, στον δημοσιογράφο ως «μια πολύ δραστήρια αγωνίστρια της Εθνικής Συμμαχίας που υιοθετεί νεοφασιστικές ιδέες».

Στην πραγματικότητα, η Μελόνι είναι παιδί του νοσταλγικού για τον φασισμό ιδεολογικού ρεύματος που εμφανίστηκε στην Ιταλία, μετά από την πολύχρονη και ταραχώδη κυριαρχία της Ακροαριστεράς στη νεολαία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Όταν η νεαρή Τζόρτζια άρχισε να βλέπει την πολιτική της δράση όχι με τα μάτια της νεαρής ακτιβίστριας, αλλά με τα μάτια της αυριανής επαγγελματία πολιτικού, φρόντισε να μετακινηθεί σε έστω και ελαφρώς πιο μετριοπαθείς θέσεις για να διευρύνει το ακροατήριό της.

«Μα φυσικά ο Μουσολίνι έκανε κακό στην Ιταλία. Θέλει και ερώτημα;», δήλωσε πρόσφατα, δείχνοντας την αλλαγή στην πολιτική της στάση.

Πάντως, η ίδια συνεχίζει να δηλώνει υπερασπιστής των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, πολιτικοποιώντας τον Χριστιανισμό και τη μητρότητα ως ακρογωνιαίους λίθους της αυθεντικής ιταλικής εθνικής ταυτότητας.

Σε μια ομιλία της το 2019, εξήγησε: «Είμαι η Τζόρτζια Είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι Ιταλίδα, είμαι χριστιανή». Η ατάκα της αυτή έγινε viral, ενώ μετατράπηκε μάλιστα σε στίχο τραγουδιού που ακούγεται ακόμα στα νυχτερινά κέντρα της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι η η Μελόνι έβαλε στα ψηφοδέλτια του κόμματός της και την εγγονή του Μπενίτο Μουσολίνι, Ρακέλε, η οποία έχει ήδη μπει στην πολιτική, κερδίσει τις περισσότερες ψήφους του συνδυασμού της στις δημοτικές εκλογές της Ρώμης. Αργότερα, όμως, απέσυρε την υποψηφιότητά της.

«Πήρε ψήφους και ο θόρυβος την ευνόησε», σχολίασε η εφημερίδα La Republicca.

Στα τέλη του 2020, η Τζόρτζια Μελόνι είχε σταθεί μπροστά στην κάμερα, επιχειρώντας έναν απολογισμό του χρόνου που έκλεινε, τότε που ο πλανήτης αποχαιρετούσε την πρώτη κομβική χρονιά του κοροναϊού.

Ντυμένη στα λευκά και στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα σε μία φάτνη, υιοθέτησε έναν ακραίο πολιτικό λόγο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι απούσα.

«Είδαμε ότι μια εναλλακτική είναι εφικτή. Τα μεμονωμένα κράτη μέλη θα μπορούσαν να συνενωθούν σε εθελοντική βάση στο πνεύμα της χριστιανικής αλληλεγγύης», τόνισε.

Εκτός από άχρηστες, οι Βρυξέλλες είναι και εχθρικές, είχε προσθέσει. «Αντιμετωπίζουμε την πιο ισχυρή και βίαιη επίθεση εναντίον κυβερνήσεων κυρίαρχων εθνών που αντιτίθενται στη δικτατορία της πολιτικά ορθής ιδεολογίας», πρόσθεσε.

Βέβαια, σήμερα, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, η Μελόνι έχει μετριάσει την αντιευρωπαϊκή της στάση και απομακρύνεται από τις φασιστικές ρίζες του κόμματός της.

Εάν δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός.

Ως ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ και ενός από τα έξι ιδρυτικά μέλη του μπλοκ, θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ρήγματα στην κυρίαρχη φιλελεύθερη πολιτική κουλτούρα, ενισχύοντας φωνές, όπως της Ουγγαρίας, που μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες μπορούσαν να απομονώνουν.

Συνεργάτες της αποκαλούν την 45χρονη υποψήφια πρωθυπουργό πολιτικό «νονό». Στην πραγματικότητα, πίσω της βρίσκονται δύο παλαίμαχοι της πολιτικής. Μαζί της αποχώρησαν από το κόμμα του Μπερλουσκόνι και ίδρυσαν στις αρχές του 2013 τους «Αδελφούς της Ιταλίας». Κι αυτοί επέλεξαν τη Μελόνι ως κατάλληλη να ηγηθεί του εγχειρήματος, θεωρώντας ότι ως νέα γυναίκα με επικοινωνιακό ταλέντο και ενθουσιασμό θα προσέδιδε πολιτική-εκλογική εμβέλεια στο εγχείρημά τους. τσι και έγινε. 

Ως υποψήφια δήμαρχος της Ρώμης, η Μελόνι δεν είχε καταφέρει να κάνει πολιτικό θόρυβο. Μάλιστα, η οικονομική και κοινωνική κρίση και το κύμα πολιτικής αμφισβήτησης είναι που από το ταπεινό 4% στις εκλογές του 2018 εκτόξευσαν τους «Αδελφούς της Ιταλίας» στην πρώτη θέση, σε όλες τις δημοσκοπήσεις (κοντά στο 25%).

Κάτι το σφοδρό πλήγμα από την πανδημία και η αρχική κατάρρευση του συστήματος υγείας, κάτι το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα σκαρφάλωσε στο 9,5% του ΑΕΠ, κάτι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί διαμόρφωσαν την διάχυτη εντύπωση ότι η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού κι ότι η παθητικότητα των ιταλικών κυβερνήσεων απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών είχε οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο.

Και καλείται αυτή, η «μητέρα του έθνους», όπως την αποκαλούν οι φανατικοί υποστηρικτές της, να σώσει την χώρα. Αυτή τη «σωτηρία» είναι που φοβούνται οι περισσότεροι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δεν έκρυψε την αντιπάθειά του προς τη Μελόνι και ό,τι αυτή πρεσβεύει, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που την απασχολεί.