Παρ’ ότι οι επαφές δεν είναι μηδαμινές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ίχνος υποχώρησης δεν ανιχνεύεται. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου τη Δευτέρα, πως οι δύο πλευρές κάνουν «σποραδικές» επαφές για τα πυρηνικά, ασφαλώς και δεν έφερε χαμόγελα, καθώς πρόκειται μόνο για επικοινωνίες που χαρακτηρίζονται επείγουσες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπήρξε σαφής σε αυτό, αφού χρησιμοποίησε τη φράση «επείγουσα ανταλλαγή μηνυμάτων». Είναι η συνέχεια της διαβεβαίωσης του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι δεν μπλοφάρει στη δήλωση πως σε περίπτωση που νιώσει πως η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας απειλείται, θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

«Υπάρχουν δίαυλοι για διάλογο στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά είναι πολύ σποραδικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον επιτρέπουν την ανταλλαγή κάποιων επειγόντων μηνυμάτων σχετικά με τις θέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Οι εκτιμήσεις, που ενθαρρύνονται από τη Ρωσία θέλοντας και μη, δηλαδή μέσω επιστράτευσης που ανακοίνωσε ο Πούτιν, αναφέρουν πως θα προκληθεί η μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που είχε ημερομηνία έναρξης την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι ΗΠΑ, πάντως, έκαναν λόγο για καταστροφικές συνέπειες στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν πυρηνικά τινί λόγω.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «απαντήσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία αναπτύξει παρόμοια όπλα κατά της Ουκρανίας. Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις δημοσίως, αλλά είπε ότι η Ουάσινγκτον είπε κατ’ ιδίαν στη Μόσχα «με μεγαλύτερες λεπτομέρειες τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό».

Ο Πεσκόφ, πάντως, δεν σχολίασε όταν ερωτήθηκε για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.