Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει ξενίσει με τη στάση του υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία τις Ορθόδοξες Εκκλησίες πλην της ρωσικής, της οποίας είναι προκαθήμενος. 

Ο Κύριλλος, που είναι σύμμαχος του Πούτιν και υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, άρα και της πρόσφατης επιστράτευσης, το πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, έκανε μια δήλωση που φυσικά ήδη συζητείται, καθώς γίνονται δυσάρεστες παραπομπές.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι όσοι Ρώσοι πεθάνουν στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία, θα πάνε στον Παράδεισο.

«Πολλοί πεθαίνουν στα πεδία του αδελφοκτόνου πολέμου» είπε αρχικά ο 75χρονος Κύριλλος, στην πρώτη κυριακάτικη ομιλία μετά τη διαταγή επιστράτευσης: «Η Εκκλησία προσεύχεται να τελειώσει αυτή η μάχη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε όσο το δυνατόν λιγότερα αδέλφια να αλληλοσκοτώνονται σε αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο».

Συνέχισε την ομιλία του με το… επίμαχο: «Αλλά την ίδια στιγμή, η Εκκλησία συνειδητοποιεί ότι αν κάποιος, ωθούμενος από την αίσθηση του καθήκοντος και την ανάγκη να εκπληρώσει τον όρκο του… πάει να κάνει αυτό που τον καλεί το καθήκον του και αν κάποιος πεθάνει κατά την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος, τότε έχει αναμφίβολα διαπράξει κάτι που ισοδυναμεί με θυσία. Θα έχει θυσιαστεί για άλλους. Και επομένως, πιστεύουμε ότι αυτή η θυσία ξεπλένει όλες τις αμαρτίες που έχει διαπράξει ένας τέτοιος άνθρωπος».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν φαίνεται ότι διστάζει, παρά την πεπεφρασμένη αντίθεση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δεν έχει δηλώσει μόνο αντίπαλος του πολέμου, αλλά και διαφωνών με τις τοποθετήσεις του προκαθήμενου της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σεπτέμβριος ήταν, φερ’ ειπείν, όταν ο ποντίφικας σχολίασε πως «ο Θεός δεν υποστηρίζει τον πόλεμο».

Στο κάτωθι βίντεο, ο Κύριλλος αναφέρει ότι η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε κανέναν.